Europees Hof van Justitie onderzoekt financial fair play van UEFA
Foto: AFP

De burgerlijke rechtbank van Brussel heeft het dossier met de regels omtrent de 'financial fair play’, zoals de Europese voetbalbond UEFA ze voorstelt, doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat meldden meerdere advocaten van voetbalmakelaars, onder wie Daniel Striani, dinsdag.

De makelaars vrezen dat de UEFA door de nieuwe regels eerlijke concurrentie in de weg staat en beroepen zich op het vrij verkeer van personen, diensten, goederen en kapitaal.

‘De rechtbank van eerste aanleg van Brussel verwijst het dossier door naar het Europees Hof, met enkele bijkomende vragen over de rechtsregels’, aldus de advocaten Jean-Louis Dupont en Martin Hissel dinsdagnamiddag. ‘Wij zijn tevreden dat de rechtbank die voorlopige maatregel neemt. Zo kan de UEFA nog niet starten met fase twee van het plan rondom financial fair play. Zo kunnen clubs nog steeds een schuld tot 45 miljoen euro hebben in plaats van 30 miljoen euro zoals voorzien in die tweede fase.’

Beperkte schulden

De UEFA wilde het budgetaire evenwicht gradueel bereiken in verschillende fases. Na juni 2015 mochten de schulden van een voetbalclub niet meer dan 45 miljoen euro bedragen. Een seizoen later zou de bovengrens verlaagd worden tot een schuld van 30 miljoen euro. Stapsgewijs wil de UEFA zo tot schuldenvrije clubs komen.