Gevechten in Oekraïne: VS zetten militair geschut in in Centraal- en Oost-Europa
Een Oekraïnse man zit tussen het puin dat even voordien nog zijn huis was. Foto: REUTERS

De Verenigde Staten gaan tanks, artillerie en ander militair materiaal inzetten in Oost- en Centraal-Europa. Dat werd al vorige week bekend, maar is dinsdag door Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie, bevestigd. Daarmee wilde hij onrust bij bondgenoten van de NAVO temperen over de Russische inmenging in Oekraïne. Behalve Baltische staten en Bulgarije, Roemenië en Polen zou ook Duitsland hebben toegezegd om het materiaal op te slaan.

Het zou gaan om 250 verschillende soorten gevechtsvoertuigen. In elk land wordt daarnaast ook ander militair materiaal opgeslagen, genoeg om een kleine groep van 150 tot een bataljon van 750 soldaten te bemannen.

Naburige NAVO-landen, vooral landen die tot de Sovjet-Unie behoorden en Russische minderheden hebben, vrezen dat Rusland in hun gebieden zou aanzetten tot geweld. Moskou ontkent wel dat die intentie er is.

Het nieuws stond op 15 juni al in onze krant, maar moest door Ashton Carter nog bevestigd worden. Dat deed hij, tijdens een staatsbezoek aan Estland. Zowel de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland, als Bulgarije, Polen en Roemenië willen zulk materiaal verwelkomen in hun land. Zelfs Duitsland zou Amerikaans geschut inzetten.

In Talinn citeerde Carter zijn president Barack Obama: ‘Jullie hebben jullie onafhankelijkheid al eens eerder verloren. Door de NAVO zul je die nooit meer opnieuw verliezen.’ Hij onderstreepte daarbij de volledige toewijding van de Verenigde Staten en de rest van de NAVO-bondgenoten om de ‘territoriale integriteit van Estland, Letland en Litouwen te beschermen’.

Een aanval op een van de NAVO-staten wordt beschouwd als een aanval op alle andere staten. De minister van Defensie van Estland, Sven Mikser, toonde zich een voorstander van de beslissing. Rusland zou de toewijding van NAVO in de Baltische gebieden willen testen, denkt Mikser.

Koude Oorlog

Reactie uit Rusland op het nieuws liet niet lang op zich wachten: een medewerker van de Russische Defensieminister zei dat tanks en zware wapens bij de grens van Rusland zetten, de meest agressieve daad van de VS is sinds de Koude Oorlog.

President Vladimir Poetin, die ontkent direct betrokken te zijn bij de conflicten in Oekraïne en die het Westen ervan beschuldigt spanningen aan te wakkeren, zei dat Rusland 40 intercontinentale ballistische raketten zou toevoegen aan zijn nucleair arsenaal dit jaar.