Schauvliege laat scenario met 25 cent statiegeld per blikje onderzoeken
Foto: Mia Uydens

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) laat onderzoeken of een systeem met 25 cent statiegeld per plastieken of metalen drankverpakking haalbaar is. Dat zei ze dinsdag in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

Enkel grote distributiecentra zouden verplicht worden de verpakkingen terug te nemen. Het scenario wordt nu tegen begin september concreet uitgewerkt. Pas daarna wordt beslist of het systeem er effectief komt.

In het Vlaams regeerakkoord stond dat de Vlaamse regering zou laten onderzoeken of er statiegeld op drankverpakkingen zou kunnen komen. Minister Schauvliege liet nu al verschillende mogelijke scenario’s onderzoeken. Uit een advies blijkt nu dat één scenario ‘het best implementeerbaar is’ in Vlaanderen, zei de minister. ‘Het gaat om een scenario waarbij het gaat over drankverpakkingen, metaal en kunststof, dus drankblikjes en petflessen, met de hoogte van het statiegeld op 25 eurocent’.

Grote distributiecentra zouden de verpakkingen terug moeten nemen, kleinere verkooppunten zouden niet verplicht worden. In een volgende fase wordt dat scenario concreet uitgewerkt. De ontwerpversie van dat plan zou op 3 september klaar moeten zijn en daarna besproken worden in de zogenaamde ‘klankbordgroep’.

Eén van de gevolgen van de invoering van statiegeld zou zijn dat er minder verpakking wordt ingezameld via de PMD-zak. Drankverpakking zijn nu al goed voor 56% van het gewicht van die PMD-zak. Schauvliege zei dat er nu al plannen zijn om de inhoud van de PD-zak uit te breiden. Nu al lopen er proefprojecten met de bedoeling ander plastic afval in de PMD-zak te laten gaan.