'Fusie goed voor de persoonlijke ontwikkeling werknemers'
Dick Boer (L), ceo van Ahold en Frans Muller, ceo van Delhaize, schudden elkaar de hand na de persconferentie. Foto: Reuters
'Delhaize en Ahold komen voor 90 procent overeen in hun strategie en visie, daarom is dit het perfecte moment voor een fusie', zeggen de bestuurders van beide bedrijven op een persconferentie woensdag. Eerder vandaag kondigden Delhaize en Ahold aan dat ze gaan fuseren. Met 375.000 personeelsleden, wordt het de grootste supermarktketen van België.

Volgens Delhaize-voorzitter Mats Jansson is de fusie 'goed voor alle aandeelhouders'. Hij spreekt van 'twee winnaars'. Ahold is momenteel online stappen voor op Delhaize, dit biedt kansen voor de Belgische tak van het fusiebedrijf. 

Volgens Delhaize-ceo Frans Muller komen beide bedrijven al '90 procent overeen'. 'De focus ligt op lokale prodcuten en markten. We vullen elkaar goed aan. De schaalvergroting zorgt ervoor dat Ahold Delhaize beter kan concurreren op alle fronten.' Volgens Jansson zal de samenwerking goed zijn voor de kansen van de werknemers van beide bedrijven. 'De uitbreiding zal goed zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers', klonk het. 

Wat er zal gebeuren met Albert Heijn en Delhaize winkels die zich bij elkaar in de buurt bevinden, is volgens de bestuurders nog te vroeg om te zeggen. 'Daar is meer tijd voor nodig. We hebben hiervoor nog tot half juni 2016, dan moet de deal rond zijn', klonk het.

De nieuwe groep Ahold Delhaize zal samen meer dan 6.500 winkels en 375.000 personeelsleden tellen.

'Fusie van gelijken'

Hoewel er gesproken wordt over 'een fusie van gelijken', zijn het de Nederlanders die de plak zwaaien in de supermarktgroep die Ahold Delhaize gaat heten. Ahold betaalt  4,75 eigen aandelen per Delhaize-aandeel. Op basis van de slotkoers van dinsdagavond komt dat overeen met 90 euro per aandeel of 9,31 miljard euro. Ahold-aandeelhouders zullen ongeveer 61 procent bezitten van het kapitaal van de gecombineerde onderneming; Delhaize-aandeelhouders zullen ongeveer 39 procent bezitten. Ahold keert voorafgaandelijk wel  1 miljard uit aan de eigen aandeelhouders waardoor de fusieprijs op  84 euro neerkomt.

Stoelverdeling

Zoals eerder al uitlekte zal Mats Jansson, voorzitter van Delhaize, deze taak ook op zich nemen bij Ahold Delhaize. Dick Boer, ceo bij Ahold, zal ook deze taak dan weer op zich nemen bij Ahold Delhaize. De topman bij Delhaize, de Nederlander Frans Muller, is verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de overname, hij is de tweede man binnen het bedrijf. 

Groei

De combinatie, Ahold Delhaize, zal meer dan 50 miljoen klanten per week kunnen bedienen in de Verenigde Staten en Europa. Ahold en Delhaize bedrijfsonderdelen rapporteerden in 2014 opgeteld een netto-omzet van 54,1 miljard euro, een aangepaste EBITDA van 3,5 miljard euro, een nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1 miljard euro en een vrije kasstroom van 1,8 miljard euro. 

Ahold is de grootste van de twee met een omzet van 33 miljard euro, tegen 21 miljard voor Delhaize. Ahold maakte vorig jaar 590 miljoen euro winst, Delhaize 89 miljoen. Samen moeten supermarkten de vierde winkelketen in Europa worden en de vijfde in de VS.

Werkgelegenheid

De samensmelting tot Ahold Delhaize zal zeker tot 1 juli 2017 geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden bij Delhaize. Dat zei secretaris Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC woensdagochtend na afloop van bijzondere ondernemingsraad op de Delhaize-zetel in Sint-Jans-Molenbeek. Maar LBC en de socialistische BBTK blijven waakzaam op de lange termijn, omdat bij fusies vaak ondersteunende diensten samengevoegd worden. De mededeling van de directie is 'redelijk geruststellend', aldus Verleyen. De afspraken in het kader van de herstructurering van vorig jaar blijven gegarandeerd, deelde de directie mee.

'Op de lange termijn moeten we waakzaam blijven dat er geen tewerkstelling en functies verdwijnen.' Er zijn toch vragen over de groepszetel van Delhaize in Anderlecht, klinkt het, 'maar men heeft niets specifiek over Anderlecht gezegd'. De hoofdzetel komt in het Nederlandse Zaandam, de Europese zetel in Brussel. Ook voor de depots, de logistiek, is er voorbehoud.

De transactie wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond, na goedkeuring van toezichthouders, consultatie van medewerkersvertegenwoordiging en goedkeuring van aandeelhouders.