Parijs en Boedapest hebben zich vandaag officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024.

150 atleten lanceerden het Parijse bid in het hoofdkantoor van het Frans Olympisch Comité (CNOSF). De Parijse burgemeester Anne Hidalgo heeft alle inwoners van de lichtstad intussen opgeroepen om dinsdagnamiddag hun steun aan de Spelen te komen betuigen op een bijeenkomst aan de boorden van de Seine.

Parijs organiseerde de Spelen eerder al in 1900 en 1924, maar deed in 2008 en 2012 vergeefs een poging om het grootste sportevenement ter wereld binnen te halen.

Ook stadsbestuur Boedapest geeft groen licht

Het stadsbestuur van Boedapest keurde bij een stemming met een grote meerderheid de kandidatuur van de Hongaarse hoofdstad goed. Bij de stemming waren er 25 stemmen voor de Hongaarse kandidatuur, één tegen en één onthouding. ‘Boedapest heeft de mogelijkheid om dromen te realiseren’, klonk het achteraf bij Zsolt Borkai, de voorzitter van het Hongaars Olympisch Comité.

Boedapest was al vijf keer kandidaat voor de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld, maar de Spelen werden nog nooit in de Hongaarse hoofdstad gehouden. De laatste kandidatuur dateert al van 1960. Het is nu wel nog aan het Hongaars parlement om de kandidatuur officieel te maken.

Er zijn nu al vijf kandidaten om de organisatie van de Zomerspelen van 2024 naar zich toe te trekken. Dat zijn naast Boedapest en Parijs ook Boston, Rome en Hamburg. In september 2017 wordt de organisator in Lima bekendgemaakt. Volgend jaar worden de Zomerspelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro georganiseerd, in 2020 is het de beurt aan de Japanse hoofdstad Tokio.