Sorry, uw geneesmiddel is uitverkocht
Foto: belgaimage
Elke maand zijn gemiddeld 42 medicijnen tijdelijk onbeschikbaar. Daarbij kankerbehandelingen, antibiotica en vaccins. ‘Het is tijd voor maatregelen die de stockbreuken eindelijk oplossen.’

Elke maand registreert het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) gemiddeld 42 onbeschikbaarheden van geneesmiddelen, zo blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een parlementaire vraag van Yoleen Van Camp (N-VA).

In totaal zijn er op dit moment 193 geneesmiddelen tijdelijk, dat wil zeggen minstens 14 dagen, onbeschikbaar. In heel wat gevallen kunnen patiënten uitwijken naar een ander medicijn van dezelfde of een andere fabrikant. Maar er waren vorig jaar ook vijftien stockbreuken, en dit jaar al negen, waarbij het wel degelijk om onontbeerlijke producten ging. Daaronder geneesmiddelen tegen leukemie of andere vormen van kanker, antibiotica en vaccins.

Het geneesmiddelenagentschap kon in de meeste gevallen een oplossing forceren door de invoer van het middel uit het buitenland toe te staan. Al duurt het wel eens enkele weken vooraleer zo’n regeling rond is.

‘De stockbreuken zijn al jaren een probleem dat er maar niet op verbetert’, zegt Jan Depoorter, woordvoerder van de apothekersfederatie APB. ‘Daarachter schuilt de economische realiteit van de fabrikanten. Ze plannen de productie van een specifiek middel maanden op voorhand en produceren dan zo veel mogelijk tijdens een korte periode.’

Een bijkomend probleem is dat er firma’s zijn die zich hebben gespecialiseerd in het kopen en verkopen van geneesmiddelen. Ze kopen geneesmiddelen op in landen waar de prijzen eerder laag zijn, bijvoorbeeld bij ons, en verkopen ze in andere Europese landen waar ze er meer geld voor krijgen.