Betaalbare en aangepaste verzekering voor mantelzorgers
Foto: dS
Verschillende verzekeraars bieden voortaan een speciale verzekering aan voor mantelzorgers. De verzekering dekt de aansprakelijkheid, de lichamelijke schade en schade aan de toestellen die in het raam van de mantelzorg worden gebruikt.

Wat als een mantelzorger een rugletsel oploopt bij de verzorging van een zieke buur of familielid? Of hij brengt per ongeluk schade toe aan een hulptoestel? De familiale verzekering kan sommige ongevallen dekken, als het niet om familieleden gaat. En dan nog. Mantelzorgverenigingen vroegen al langer naar een aangepaste polis voor alle gevallen, die ook nog betaalbaar was. Tot nu vergeefs.

Op vraag van vicepremier Kris Peeters (CD&V) bieden diverse verzekeringsmaatschappijen nu toch zo’n polis aan. Peeters wil daarmee zijn waardering uitdrukken voor de inzet van mantelzorgers.

De verzekering dekt de aansprakelijkheid, de lichamelijke schade en schade aan de toestellen die in het raam van de mantelzorg worden gebruikt. Ook een rechtsbijstandverzekering wordt in het pakket aangeboden. De voorwaarde om zich te kunnen aansluiten is een eenvoudige aanmelding als mantelzorger bij een van de zeven mantelzorgorganisaties in België.

De erkende mantelzorgorganisaties zullen eventueel voordelige premies kunnen aanbieden aan de bij hen geregistreerde mantelzorgers.

'Als je ouders ziek zijn, verandert alles'

Dat een extra verzekering geen overbodige luxe is, bewijst het verhaal van de 20-jarige mantelzorgster Katelijne. 'Als je ouders ziek zijn, verandert alles', zegt ze.

Katelijne Lyssens (20) is de tweede van drie kinderen en studeert straks af in de sociale readaptatiewetenschappen. Zeven jaar geleden kreeg hun moeder Isabelle (nu 47) borstkanker, waarvan ze genezen is. Twee jaar geleden werd hun vader Jan (48) door buikvlieskanker getroffen. Hij is na chemotherapie en een slopende operatie aan de beterhand.

In welke zin heeft dat je jeugd beïnvloed?

‘Ik heb nogal zwaar gepuberd. Ik lag in de knoop met mezelf. Gelukkig heb ik veel familie bij wie ik terechtkan. Zonder hen zou ik me echt alleen gevoeld hebben. Want als je ouders ziek zijn, wil je hen sparen. Je bent bezorgd om hen. Dat is een abnormale situatie, want eigenlijk verdien je die aandacht wel.’

Lees hier het volledige interview.