In het kleinste land ter wereld - amper vijf vierkante kilometer groot - kunnen holebi’s voortaan in het huwelijksbootje stappen. Het probleem? Pitcairn heeft slechts 48 inwoners en niemand van hen is homoseksueel. Bovendien werkt de enige geestelijke op het eiland niet bepaald mee.

Tom Waes bracht voor het programma Reizen Waes twee jaar geleden een bezoekje aan het kleinste land ter wereld (d.w.z. met het minste aantal inwoners). Exotischer zijn de reisbestemmingen van Tom Waes nooit geworden: een piepklein eiland in het midden van de Stille Oceaan met 48 inwoners, waar één keer per week een boot met voedsel en andere bestellingen aanmeert.

In die kleine gemeenschap heeft vicegouverneur Kevin Lynch maandag meegedeeld dat het homohuwelijk al gelegaliseerd werd in mei, maar dat de officiële bekendmaking nu pas kon plaatsvinden omdat er technische problemen waren met de overheidswebsite van Pitcairn.

Geen homoseksuele inwoners, maar misschien wel toeristen?

Dat geen enkele van de 48 inwoners homoseksueel is, zou echter wel eens roet in het eten kunnen gooien. Al kan de sociale druk er natuurlijk voor zorgen dat niemand uit de kast durft komen, zegt eilandbewoonster Meralda Warren: ‘Ik heb maar één homoseksueel gekend op dit eiland, en dat was heel lang geleden. Hij had niet veel vrienden.’

Wie toch uit de kast durft komen in Pitcairn én een partner vindt, staat voor een nog grotere uitdaging: de enige geestelijke op het eiland - die tegen het homohuwelijk is - overtuigen om de ceremonie te voltrekken.

Rodney Croome, directeur van het advocatenbureau Australian Marriage Equality, zegt dat de wet eerder moet gezien worden als een manier om openheid te creëren voor invloeden van buitenaf: ‘Wie het eiland verlaten heeft omdat hij niet uit de kast durft komen, kan terugkeren en een partner zoeken. Bovendien is Pitcairn een pittoreske en romantische locatie voor buitenlandse holebi’s die graag op een exotische plek het ja-woord willen geven.’

Incest en verkrachting

Pitcairn is een semiautonoom eiland van het Verenigd Koninkrijk, waar niet enkel authentieke visserij en houtsnijwerkjes maken schering en inslag zijn. Doordat er elke tien jaar gemiddeld slechts één baby wordt geboren en de inwoners drie dagen moeten varen om naar de naburige eilanden te varen, verkrachten en misbruiken de inwoners geregeld elkaars partners.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig