Juncker: 'We kunnen geen verlengingen spelen'
Angela Merkel, Christine Lagarde, Jean-Claude Juncker, Mario Draghi, François Hollande, Alex Tsipras Foto: AP
Woensdagavond buigen de ministers van Financiën van de eurozone zich opnieuw over Griekenland. Nadat de Grieken maandagochtend nieuwe maatregelen hebben voorgesteld aan hun schuldeisers en nadat een oplossing voor de crisis 's avonds uitgebreid is besproken op de eurotop, zal die nieuwe eurogroep woensdag zeker resultaat opleveren. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd na afloop van de top. Verschillende deelnemers aan de top benadrukken dat er in de aanloop naar de eurogroep nog stevig onderhandeld moet worden.

Zoals aangekondigd werden er op de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone geen formele beslissingen genomen. Toch toonden Juncker en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, die de top leidde, zich positief.

'De nieuwe Griekse voorstellen zijn een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen', zei Juncker. De instellingen zijn de schuldeisers van Griekenland: de Commissie, de ECB en het IMF. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat de eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top', zei Juncker.

Gevraagd waarom hij zoveel vertrouwen heeft, antwoordde de Commissievoorzitter: 'Ik ben ervan overtuigd dat we in de loop van deze week tot een finaal akkoord zullen komen, om de eenvoudige reden dat we een akkoord móéten vinden". Met een voetbalmetafoor zei Juncker dat 'we geen verlengingen kunnen spelen'.

'Positieve stap'

Volgens Donald Tusk zien de instellingen de Griekse voorstellen als een 'positieve stap' en zullen ze nu verder worden geanalyseerd. IMF-directeur Christine Lagarde noemt de voorstellen 'uitgebreider en gedetailleerder dan alles wat we tot nu al te zien gekregen hebben'. De voorstellen zijn volgens Lagarde evenwel nog niet gedetailleerd genoeg, zodat er de komende 48 uur nog veel werk verzet moet worden tijdens de onderhandelingen tussen de Grieken en hun kredietverleners. Een doorbraak op de eurogroep lijkt onmogelijk als er niet eerst op technisch niveau een akkoord gevonden kan worden.

'Bal in het kamp van Europese autoriteiten'

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft na afloop van de eurotop verklaard dat 'de bal in het kamp van de Europese autoriteiten ligt' om een akkoord te vinden over het vermijden van het Griekse bankroet. 

'Ons basiscriterium is de sociale rechtvaardigheid', klonk het. 'Voor het eerst zal het gewicht (van de besparingen) niet rusten op de schouders van de werknemers en gepensioneerden. We beschermen de pensioenen en de lonen, we beschermen de doorsnee gezinnen. En voor het eerst zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen om ons uit de crisis te helpen', verklaarde Tsipras. Dat de Griekse premier de sociale aspecten zo fel benadrukte, heeft wellicht deels ook te maken met het feit dat een uiteindelijk akkoord nog voor het Griekse parlement moet worden verdedigd.

Pensioenen

Over de inhoud van de voorstellen werd niets vrijgegeven, maar een deel lekte al naar de media. De Griekse premier Alexis Tsipras zou bereid zijn om dit jaar 1,51 procent van het bbp en volgend jaar 2,87 procent van het bbp te saneren. Dat zou in een bestek van twee jaar bijna 7,9 miljard euro extra geld opleveren. Zo zou er volgend jaar jaar 300 miljoen euro bezuinigd worden met beperkingen op het vervroegd pensioen. De Griekse regering is bereid om in de pensioenen dit jaar 0,37 procent van het bbp te snijden en volgend jaar 1,05 procent.

Ook zouden er in 2015 0,38 procent en in 2016 0,74 procent van het bbp aan extra btw-inkomsten gehaald worden. Dat komt neer op meer dan twee miljard euro. Daarnaast voorziet de regering onder meer een verhoging van bedrijfsbelastingen en een beteugeling van de defensieuitgaven.

'Duurzaam akkoord vinden'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel concludeerde na de top dat er maar weinig tijd is om een akkoord te vinden over zeer complexe materie. Verschillende leiders hadden nog voor aanvang van de top namelijk reeds verklaard dat er een 'duurzaam' akkoord moet gevonden worden, zodat er over enkele maanden niet opnieuw crisisoverleg georganiseerd moet worden.

Juncker wou op zijn persconferentie nog kwijt dat de Commissie bereid is om tegen 2020 meer dan 35 miljard euro te investeren in de Griekse economie. 'Dit is echt geld voor de echte economie', zei hij. In de tweede helft van dit jaar wil de Commissie alvast 1 miljard in Griekenland pompen.