'Grieks voorstel kan serieuze basis vormen'
In Athene kwamen 7.000 betogers bijeen om de regering te vragen niet in te gaan op de eisen van IMF, ECB en EU. Foto: epa

Alexis Tsipras heeft in een telefoongesprek met Duitse bondskanselier Angela Merkel, haar Franse collega François Hollande en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een nieuw voorstel overgemaakt om uit de crisis te geraken. In Franse regeringskringen is te horen dat de Grieken daarin voor het eerst de schuldeisers echt tegemoetkomen. In Athene betoogden duizenden mensen ondertussen tegen het Europese besparingsbeleid.

‘De eerste minister heeft de drie leiders het Griekse voorstel overgemaakt voor een akkoord dat voor iedereen voordelig is’, liet het bureau van Tsipras in de late namiddag verstaan. ‘Het voorstel zorgt voor een definitieve oplossing waarbij het aanpakken van het probleem niet wordt uitgesteld.’

Over de inhoud van het voorstel is officieel nog niets bekend. Bronnen binnen de Franse regering meldden aan het Duitse Handelsblatt echter dat de Grieken in het voorstel voor het eerst echt tegemoetkomen aan de eisen van IMF, ECB en EU. Het zou 'een ernstige basis' vormen waarop onderhandeld kan worden.

President Hollande en bondskanselier Merkel overlegden vrijdag onderling nog uitvoerig over Griekenland. Zowel Hollande als Merkel staan onder druk van hun eigen regering en parlement om de Grieken streng aan te pakken. De Franse leider liet op de Wereldexpo in Milaan vandaag nog verstaan dat Frankrijk en Italië zo snel mogelijk een oplossing willen.

Ook ECB komt morgen bijeen

Tsipras trekt vanavond naar Brussel, waar morgen een uitzonderlijke bijeenkomst plaatsvindt van de regeringsleiders uit de eurozone. Voordien zit ook de eurogroep opnieuw samen. Tsipras zal voor die vergaderingen ook nog samenzitten met Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Vandaag raakte bekend dat ook de Europese Centrale Bank morgenvroeg opnieuw bijeenkomt, om te zien hoe ze de banken verder kan steunen. 

In Athene betoogden meer dan 7.000 mensen om niet toe te geven aan de eisen van het IMF, de EU en de ECB, zoals snijden in de pensioenen en het verhogen van de btw.