Grieken bespreken strategie voor overleg van maandag
De Griekse minister van Financiën Varoufakis arriveert voor het overleg op de kantoren van de eerste minister. Foto: REUTERS

Het Griekse kabinet is zondag in conclaaf over de te voeren strategie bij de gesprekken maandag. Premier Alexis Tsipras heeft de zware taak om zich enerzijds aan zijn verkiezingsbeloften te houden en bezuinigingen te beëindigen en anderzijds een bankroet van Griekenland te voorkomen.

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers duren nu al maanden. Er is tegelijkertijd voor miljarden aan spaartegoeden door Grieken weggehaald bij de banken. Alleen al afgelopen week werd voor 4 miljard euro aan kapitaal opgenomen.

Waar experts de rampscenario’s voor Griekenland, zoals een failliet, kapitaalcontroles en verdere economische achteruitgang veelal hebben geschetst, houden de Grieken moed. Wel werden de meest recente Griekse voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen, in ruil voor verdere financiële steun van de geldschieters, eerder nog weinig geloofwaardig en serieus genoemd.