Griekse minister: ‘Athene wil in de toekomst geen hulp meer van het IMF’
Nikos Pappas (link) en de Griekse premier Tsipras (midden) in overleg met de Duitse bondskanselier Merkel Foto: Photo News

Een voortzetting van de financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland, naast steun van de EU en de Europese Centrale Bank (ECB), is niet wenselijk. Dat heeft de Griekse minister van Staat Nikos Pappas, een van de voornaamste onderhandelaars met de schuldeisers, zondag verklaard.

‘Ik ben een van de mensen die vinden dat het IMF niet in Europa zou moeten zitten. Ik hoop dat we een oplossing vinden zonder zijn deelname’, aldus de rechterhand van premier Alexis Tsipras aan de krant Ethnos. Volgens Pappas heeft Europa de instelling van Washington, die een ‘eenzijdige agenda heeft en helemaal niet Europees is’, ‘niet nodig’ en kan Europa overleven ‘zonder hem en zijn geld’.

De hulp van het IMF voor Griekenland werd eind 2009 ingeroepen om samen met de Europese instellingen een financieel hulpplan op poten te zetten. Dat was nodig omdat Griekenland geen leningen meer kon afsluiten vanwege zijn enorme staatsschuld. In ruil daarvoor moest Griekenland overgaan tot zware besparingen en hervormingen.

Op 30 juni dreigt Griekenland in wanbetaling te gaan als het zijn schulden aan het IMF niet kan aflossen. Het heeft bijkomende externe financiering nodig en rekent daarvoor op een akkoord met de Europese Commissie, de ECB en het IMF.

IMF-topvrouw Christine Lagarde toonde zich donderdag na de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de instellingen zeer ontstemd over de Griekse onderhandelaars. ‘Er is een gebrek aan dialoog’, zei ze. Het is ‘hoog tijd dat de dialoog hersteld wordt, maar met volwassenen in de zaal’.