Varoufakis: ‘Het is aan Merkel om moeilijke keuze te maken’
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis Foto: REUTERS

Angela Merkel moet een onderhandelende oplossing zoeken met de Griekse regering of luisteren naar haar ministers en die regering buitenspel zetten. Dat is volgens Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis de keuze waar de Duitse bondskanselier voorstaat. Jeroen Dijsselbloem maakte intussen bekend dat de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone maandag met enkele uren vervroegd wordt.

‘Maandag zal minister Angela Merkel een moeilijke keuze moeten maken’, stelde Varoufakis in een artikel op de website van de Frankfurt Allgemeine Sonntagszeitung. Volgens Varoufakis is het eerder de Duitse bondskanselier die aan zet is dan zijn regering.

‘Ze kan kiezen om een eervol akkoord te sluiten met een regering die een tegenstander was van de bailouts en die een onderhandelde oplossing zoekt die de Griekse crisis voor eens en voor altijd kan oplossen’, aldus de Griekse minister.

‘Of ze kan beantwoorden aan de alarmsignalen vanuit haar regering die haar aanmoedigen om de enige Griekse regering te lozen die principieel is en die het Griekse volk door echte hervormingen kan leiden’, legt Varoufakis uit hoe Merkels tweede optie er volgens hem uitziet.

Varoufakis gelooft ten slotte nog steeds dat een akkoord in het verschiet ligt: ‘Onze mensen gaan naar Brussel met de overtuiging om nog dichter bij elkaar te komen, zo lang we niet gevraagd worden te doen wat vorige regeringen deden: nieuwe hulp aanvaarden onder voorwaarden die weinig hoop bieden dat ons land de schulden kan terugbetalen.’

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone nu maandag in Brussel, is iets vervroegd. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem maakte zaterdagavond via Twitter bekend dat de vergadering start om 12.30 uur in plaats van 15 uur. Een verklaring gaf hij niet. De vergadering staat in het teken van de Griekse schuldencrisis: dat land heeft dringend nieuw geld nodig maar moet in ruil met een hervormingsplan komen.

1,7 miljard

Intussen raakte bekend dat de Grieken vrijdag 1,7 miljard euro van de banken gehaald hebben, een stuk meer dan eerst gedacht was. Morgen zal het ECB dan ook opnieuw het noodkrediet aan Griekenland moeten verhogen. Voor het weekend gebeurde dat ook al, na een noodkreet uit Athene, met naar verluidt 3 miljard euro.

De staats- en regeringsleiders komen maandag vanaf 19 uur in Brussel bijeen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in