Russische rekeningen vrijgegeven
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Foto: BELGA

De rekeningen van de Russische vertegenwoordiging in België bij ING, die vorige week bij gerechtelijk bevel bevroren werden, zijn gedeblokkeerd. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De andere geblokkeerde rekeningen worden maandag vrijgegeven.

Een Belgische rechtbank liet vorige week de bankrekeningen van de Russische ambassade en van de Russische vertegenwoordigingen bij de Navo en de EU bevroren bevriezen. Dat leidde tot een diplomatieke ruzie met Moskou, dat de blokkering onwettelijk noemde.

Minister Reynders meldt nu vanuit China dat de Russische rekeningen vrijgegeven worden. Hij loofde vanuit China, waar Reynders het koningspaar vergezelt op economische missie, de goede samenwerking met de ambassade, de advocaten van Yukos en de banken.

Reynders stelde verder het akkoord te hebben gekregen om het gerechtelijk wetboek te veranderen, waardoor rekeningen van diplomatieke zendingen niet langer vatbaar zouden zijn voor beslag. Op die manier is België volgens Reynders in orde met de internationale conventies.