Anderlecht speelt vanaf 2019 in nieuw stadion
Op de website van de Belgische Voetbalbond stonden al enkele eerste schetsen van hoe het nieuwe stadion er zou kunnen uitzien. Foto: belgianfootball.be

Vanaf de zomer van 2019 zal Anderlecht het Constant Vanden Stock stadion verlaten en verhuizen naar een nieuw stadion. Dertig jaar lang zal de ploeg in het nieuwe stadion spelen. De stad Brussel zal jaarlijks 4 miljoen euro investeren, geld dat de stad nu ook al in het Koning Boudewijnstadion pompt.

Er is een akkoord over het nieuwe Eurostadion. Wat de Brusselse minister van Financiën Guy Vanhenhel vrijdag al bevestigde, werd zaterdag ook officieel voorgesteld. In 2019 zal het stadion klaar zijn. Anderlecht zal het dan dertig jaar lang huren, legden vertegenwoordigers van de Brusselse regering, de stad Brussel, de voetbalclub en bouwheer Ghelamco uit op een persconferentie. Paul Gheysens, CEO van bouwheer Ghelamco/BAM, noch Roger Vanden Stock van Anderlecht wilde verdere details over die huurovereenkomst geven.

2019 is overigens ook de deadline van de Europese Voetbalbond UEFA voor de stadions die zullen gebruikt worden tijdens het EK 2020, dat in dertien steden gespeeld wordt. Brussel is al zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale, maar met de bouw van het nieuwe stadion hopen ze in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren.

Vier miljoen per jaar

Ook de stad Brussel zal geld pompen in dat nieuwe stadion. Vier miljoen euro per jaar, zegt burgemeester Yvan Mayeur (PS). Volgens de Brusselse burgemeester is dat echter niet meer dan een storm in een glas water, omdat RSC Anderlecht niet de enige gebruiker van het nieuwe stadion wordt. ‘BAM/Ghelamco betaalt alle bouwkosten en neemt dus ook alle financiële risico’s. Wij willen het stadion echter wel gebruiken en daarvoor dient die jaarlijkse vergoeding. Het wordt immers niet alleen een stadion voor RSC Anderlecht, maar het is een socio-sportief project voor de hele buurt en de stad Brussel’, verduidelijkte Mayeur.

‘Het gaat om hetzelfde bedrag dat we nu jaarlijks nog moeten betalen voor de exploitatie van het Koning Boudewijnstadion. We hebben beslist dat we niet meer in het Koning Boudewijnstadion willen investeren en het vrijgekomen budget zullen we bijdragen aan de exploitatie van het nieuwe Eurostadion. Een problematische kost zetten we zo om in een investering voor de toekomst.’

Rode Duivels

Of ook de Rode Duivels naar het nieuwe stadion zullen verhuizen, is nog niet beslist. De Voetbalbond maakt zich op voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter deze zomer. Ze kan dus voorlopig nog niet beslissen. Maar iedereen verwacht dat eens die nieuwe voorzitter er is, er ok een akkoord met de Rode Duivels bereikt kan worden.

60.000 plaatsen

Het nieuwe Eurostadion zal een capaciteit hebben van 60.250 plaats, tien procent daarvan voorbehouden voor VIP’s. Binnen de tien minuten zal het kunnen ontruimd worden. In de onmiddellijke nabijheid van het stadion zal een nieuwe parking komen met 12.000 parkeerplaatsen. Er komen ook vijfhonderd parkeerplaatsen voor bussen en vrachtwagens en 5.000 fietsstallingen. In het project is ook een park van twaalf hectare opgenomen.

Parking C

Twee jaar geleden werd parking C van de Heizel aangeduid als locatie voor het nieuwe stadion. Met BAM/Ghelamco werd er in maart een bouwheer gekozen, maar de onderhandelingen over de kostprijs van de exploitatie verliepen moeizamer. ‘Na maanden hard werken en intens onderhandelen kan de bouw van het Eurostadion een feit worden. We zijn in ons opzet geslaagd: we wilden absoluut een stadion met private investeerders en RSC Anderlecht als huurder.’

Op 29 juni spreekt de gemeenteraad van Brussel zich uit over het akkoord. De volgende stap is het aanvragen van een bouwvergunning.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig