Schrijver James Salter overleden
Foto: BELGAIMAGE

De Amerikaanse schrijver James Salter, bekend van de roman Lichtjaren, is op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft zijn overlijden bevestigd, zo schrijft The New York Times.

Salter genoot geen groot commercieel succes, maar critici en collega-schrijvers bewonderden hem voor zijn sublieme schrijfstijl. Vooral zijn kortverhalen werden gewaardeerd. ‘Hij kan, als hij wil, met een zin je hart breken’, schreef The Washington Post ooit.

Pas op zijn 88ste brak Salter internationaal door met Alles wat is. Tot dan had hij dertig jaar lang geen roman meer uitgebracht. Wel had hij intussen nog kortverhalen geschreven.

Lichtjaren, verschenen is 1975, wordt algemeen beschouwd als zijn meesterwerk. Die roman volgt gedurende enkele decennia het echtpaar Viri en Nedra.

Dat boek, zei Salter zelf, gaat over ‘alles wat schoonheid is, alles wat banaal is, alles wat voedt of gedoemd is te verdwijnen. Het gaat maar door, jaren, decennia, en op het einde lijkt alles voorbij te zijn gegaan, alsof je er alleen een glimp van hebt opgevangen vanuit een rijdende trein.’

Wie Lichtjaren heeft gelezen, weet dat Salter niet hoog oploopt met het huwelijk. In Burning the days, zijn autobiografie uit 1997, schrijft hij onder meer over zijn eigen ongelukkig huwelijk.

Net als zijn vader studeerde Salter aan de militaire academie van West Point. Als militair piloot wed hij naar de oorlog in Korea gestuurd. Zijn ervaringen hield hij bij in een dagboek, dat hij verwerkte tot de roman The hunters. Ook veranderde hij zijn naam van Horowitz in Salter. De roman werd verfilmd in Hollywood.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in