Metal: zeven tips van Vincent Van Quickenborne
Foto: Jimmy Kets

Vincent van Quickenborne (Open VLD) is federaal volksvertegenwoordiger, burgemeester van Kortrijk maar bovenal fan van de zware gitaren. Met het festival Alcatraz zette hij de West-Vlaamse stad op de muzikale metalkaart. Hij stippelde voor u een parcours langs het hardere genre op de festivals uit.

KING HISS (19/6, GRASPOP)

De band, uit onze stad Kortrijk, werkt mee aan de revival van stonerrock en postgrunge. Ze hebben alles in zich om het te maken: een steengoede zanger en sterke songs. Hun gitarist komt van Congress, een van mijn all time favourites. Én Urbanus figureert in één van hun nieuwste clips.

FAITH NO MORE (21/6, GRASPOP)

Faith No More is een van de eerste metalbands die ik ontdekte, toen ik nog op de middelbare school zat. Met hun LP The Real Thing zorgden ze voor een crossover tussen funk en metal, een echte verschuiving. Met die typische keyboards. En dan heb je ook nog eens de fratsen van zanger Mike Patton. Ze brachten metal dichterbij een mainstreampubliek.

HATEBREED (18/7, DOUR)

Ze zijn van het zwaarste kaliber dat er bestaat. Hatebreed is een publiekslieveling op veel festivals. De groep is dan ook een van de weinige bands die erin slagen om een hele festivalweide in rep en roer te brengen. Stilstaan op een concert van Hatebreed is gewoonweg on-mo-ge-lijk.

DEATH TO ALL (9/8, ALCATRAZ)

Death to All ontstond als een eerbetoon aan Chuck Schuldiner, de frontman van de deathmetalband Death die veel te vroeg aan kanker overleed. Daarnaast heeft de band ook leden die destijds een deel uitmaakten van Death. De band is zowat het summum van wat metal moet zijn: snel, met een wisselend ritme, gitaarvernuft en diepe stem.

CARCASS (9/8, ALCATRAZ)

Carcass raast als een tank over je heen. De groep spuwt teksten uit en zanger Jeff Walker kruidt alles af met zijn typische humor. Een te tam publiek roept hij dan ook vaak tot de orde. Daarnaast is Carcass in sommige landen verboden omwille van hun te aanstootgevende teksten.

BEHEMOTH (9/8, ALCATRAZ)

De laatste jaren is het Poolse death -en blackmetalinstituut aan een stevige opmars bezig. Ze zorgen live altijd voor een hels optreden. En hels staat in dit geval voor alles wat je je erbij kan voorstellen. Ze waren vorig jaar dan ook beresterk op de mainstage van Graspop Metal Meeting.

AMENRA (21/8, PUKKELPOP)

Je moet Amenra zien om te geloven hoe goed ze zijn. De band is echt een van onze internationale uithangborden. Verwacht geen lichtshow of veel spektakel. Amenra is eerder in zichzelf gekeerd, met een zanger die niet veel contact zoekt. Hij staat bijvoorbeeld met zijn rug naar het publiek. Hun postmetal daalt op je neer als een dreigende wolk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in