Laatste VN-opvangcentrum Gaza sluit ondanks massa daklozen
Foto: Photo News

De Verenigde Naties hebben hun laatste opvangcentrum voor ontheemde Palestijnen in de Gazastrook gesloten, hoewel de enclave na de militaire ingreep van Israël vorige zomer met een massa daklozen opgescheept zit. De families die in het centrum verbleven, moeten op zoek naar ander onderdak. Bij de operatie Protective Edge vielen in juli 2014 ruim 2.000 doden, het overgrote deel Palestijnse burgers, en raakten honderdduizend Palestijnen dakloos. Veel van hen vonden een onderkomen in scholen van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

De VN had al herhaaldelijk gemeld dat het de bedoeling is dat de scholen zo snel mogelijk weer voor “normale” doeleinden worden gebruikt.

UNRWA heeft het dertigtal gezinnen dat uit de school Bahrein moet vertrekken, tussen 700 en 900 euro gegeven om althans tijdelijk elders onderdak te vinden.

Ruim tien maanden na het conflict moet nog steeds een begin gemaakt worden aan de wederopbouw van de duizenden door Israëlische bommen vernielde huizen.

De “internationale gemeenschap” blijft intussen Tel Aviv verzoeken om een einde te maken aan de Israëlische blokkade op de grond, ter zee en in het luchtruim van de door de beweging Hamas gecontroleerde enclave.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig