Elle Belgique breekt een lans voor onze tepels
Béa Ercolini in een modeshoot voor De Standaard Magazine Foto: Kris De Smedt

Alsof de typische mannenbladen het nog niet moeilijk genoeg hebben om lezers te vinden, pakt ook Elle Belgique deze maand uit met een cover die weinig om het lijf heeft. Het julinummer met topless cover, een aanklacht tegen het taboe van vrouwelijke tepels, ligt vanaf vrijdag in de winkels.

De Vlaamse editie van modemagazine Elle zette vorige maand nog de zwaarlijvige actrice Rebel Wilson op de cover, deze keer is het de beurt aan Elle Belgique om met een gewaagd beeld uit te pakken: een model dat topless poseert. Op onderstaande teaserfoto met twee sterretjes die haar tepels verbergen, maar in de winkel helemaal bloot.

Hoofdredactrice Béa Ercolini weet dat de cover velen niet onbetuigd zal laten, schrijft ze in haar editoriaal dat online kan worden gelezen. ‘Een mooi meisje bijna helemaal naakt op de cover plaatsen dat is buigen voor de mannelijke dictaten en het cliché van de vrouw als object bestendigen. Een schandaal voor een magazine dat bedoeld is voor vrouwen, niet?’

Maar de cover moet net gezien worden in de strijd voor gelijke rechten, benadrukt Ercolini. De bijbehorend hashtag #freethenipple is een verwijzing naar het censuurbeleid van Instagram en Facebook, waar mannen hun blote bast mogen tonen zo vaak ze willen, maar wanneer een vrouwelijke tepel zichtbaar is, wordt de foto verwijderd.

Dat een televisiezender als Fox News wel de tepels, maar niet de billen van vrouwen op het abstracte schilderij ‘Les femmes d’Alger’ van Picasso wazig maakten bij het nieuws over de recordveiling, toont aan hoe zulke regels op termijn een impact hebben op hoe we naar vrouwen kijken. ‘Het korset van 2015 is digitaal en het terug in de kledingkast opbergen zal niet gemakkelijk worden’, besluit Ercolini.

De collega's bij Elle België kozen overigens voor een coverbeeld uit dezelfde fotoshoot voor hun zomernummer, maar een strategisch geplaatste arm en plant houden het daar iets zediger.