Zweden kiezen woord voor 'vrouwelijke masturbatie'
Foto: *
De Zweedse Associatie voor Gendergelijkheid vond het niet zo fijn dat de Zweedse taal geen apart woord had voor vrouwelijke soloseks. Daarom organiseerde ze een wedstrijd waarbij iedereen suggesties mocht insturen. 'Klittra' werd de winnaar uit een shortlist van 34 mogelijke benamingen.

De Associatie is blij met het woord omdat het volgens hen de 'het belang van de clitoris bij seksueel plezier onderstreept'. Uit alle suggesties die binnenkwamen, werd eind december 2014 een shortlist samengesteld, met onder meer de woorden 'pulla', 'klinka'  en 'selfa'. Het nogal letterlijke 'klittra' dat als winnaar uit de bus kwam, is een samentrekking van clitoris en glittra, wat ‘schitteren' betekent. 

‘We willen de positieve aspecten van seks belichten’, zegt Kristina Ljungros van de organisatie in de Zweedse krant The Local bij de start van de wedstrijd. ‘Als het over masturbatie gaat, denken veel mensen dat vooral mannen het doen. Ze denken niet aan het feit dat ook veel vrouwen zichzelf bevredigen. Als we er geen woord voor hebben, hoe kunnen we er dan over praten?’