Faith No More vervangt Foo Fighters
Faith No More moet Dave en de zijnen helpen vergeten. Foto: Koen Bauters
De kogel is door de kerk: Faith No More vult de leegte op na het wegvallen van Foo Fighters op Rock Werchter. En ook Royal Blood helpt een handje rocken op donderdag, maar mag ook nog steeds op zaterdag spelen.

Het optreden van Foo Fighters in het Zweedse Göteborg was op vrijdag 12 juni amper twee nummers ver toen frontman Dave Grohl in zijn typerende enthousiasme van het podium viel en zijn been brak. Nadat de Pinkpoppassage en het optreden in het Zwitserse St-Gallen redelijk snel geannuleerd werden, heerste enkele dagen onzekerheid over Rock Werchter, het festival dat speciaal voor Grohl en de zijnen een weekend vervroegd werd. Dinsdagavond viel het verdict: de volledige Europese toernee moest eraan geloven.

Ontgoochelde fans gooiden hun tickets snel aan spotprijzen te grabbel op tweedehandswebsites. Zij die zich ondanks de annulatie toch voornamen om te gaan, begonnen wild te speculeren over een mogelijke vervanger.

Door de ene werd de Britse band Blur als belangrijkste kandidaat naar voren geschoven om de leegte op te vullen, 'want hij is vrij, is een generatiegenoot en heeft de jongste weken getoerd'. Anderen spraken dan weer resoluut over Queens of the Stone Age, aangezien frontman Josh Homme op de betreurde dag al aantreedt op Rock Werchter, zij het achter de drums van Eagles of Death Metal. Andere mogelijke kanshebbers waren The Who, The Libertines, Fleetwood Mac, The Strokes en Arctic Monkeys.

Een andere optie was het opschuiven van de programmatie. Zo zou Florence + The Machine in het tijdsvak van Foo Fighters belanden, en zou een minder grote groep een leegte eerder op de dag opvullen. Dat was alvast hoe men het bij Pinkpop met Triggerfinger opgelost had.

Verlanglijstje

Maandag werd dan eindelijk duidelijkheid geschonken. Niemand minder dan Faith No More, dat net zijn eerste plaat in achttien jaar uit heeft en nog maar net op Graspop stond, zal de leegte opvullen die Foo Fighters achterliet. De groep stond volgens de festivalorganisatie hoog op het verlanglijstje van de festivalgangers' en men is dan ook 'blij ze in extremis aan de line-up van Rock Werchter 2015 te kunnen toevoegen'.

En ook Royal Blood zal voor de nodige dosis rockmuziek zorgen op de openingsdag. De groep stond oorspronkelijk al op zaterdag geprogrammeerd en mag op donderdag alvast eens repeteren. 'Redenen genoeg om hen niet één maar twee keer een stek op de Main Stage van Rock Werchter te geven', vindt de organisatie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig