De kasteelboerderij Hougoumont in Eigenbrakel speelde een grote rol in de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815. Daar hielden de Britten stand tegen de Fransen, was beslissend was voor de uitkomst van de slag.

De strijd om de boerderij was hevig; de Fransen probeerden de hele dag tevergeefs de boerderij over te nemen van de Engelsen. Er vielen 2.000 tot 2.500 doden.

Prins Charles komt samen met zijn vrouw Camilla, onze prinses Astrid en de nakomelingen van de geallieerde bevelhebber Wellington de gerestaureerde kasteelhoeve van Hougoumont inhuldigen.

Renovatie

De renovatie werd verwezenlijkt met de hulp van Belgisch (1 miljoen euro) en Brits (1,5 miljoen euro) overheidsgeld, en een actiecomité dat sponsors en donateurs heeft aangetrokken.

De westelijke toegangspoort, die al sinds 1840 gesloten was en die belangrijk was tijdens de Slag, is opnieuw open. De noordelijke poort, die door de Engelse soldaten gesloten werd toen de Fransen de boerderij wilden overnemen, werd gereconstrueerd door Engelse ambachtslui.

De boerderij is vanaf 18 juni open voor publiek. Bezoekers kunnen er de geschiedenis van de boerderij gaan bekijken.