25 euro voor een dagje Werchter
Foto: afp
Honderden Rock Werchter-gangers bieden na het afhaken van de Foo Fighters hun dagtickets voor 25 juni te koop aan op tweedehandssites, waardoor de prijzen voor die tickets snel zakken. Waar Pukkelpop bij het afzeggen van een headliner eerder wel tickets terugbetaalde, doet Rock Werchter dat niet. Ondertussen wordt druk gespeculeerd over mogelijke vervangers.

De eerste festivaldag van Rock Werchter was door de komst van Foo Fighters ook de eerste die uitverkocht was. Sinds het slechte nieuws van Dave Grohl duiken op tweedehandssites en ticketsites plots honderden donderdagtickets op die te koop aangeboden worden. Op Ticketswap, een website waar je tickets kan ruilen, staan al tickets te koop vanaf 85 tot zelfs 25 euro per stuk. Ook op tweedehandssites als 2dehands.be  en Kapaza worden intussen honderden tickets voor het festival aangeboden, vaak met grote kortingen.

De verkopers winden er geen doekjes om waarom ze hun tickets van de hand doen. 'Tja, geen foo's', 'Wegens annulering van de komst van de Foo Fighters' en 'Door het afzeggen van Foo Fighters' zijn maar enkele van de redenen van verkopers die er te lezen zijn.

Geen terugbetaling

Bij Rock Werchter zijn ze duidelijk: er worden geen tickets terugbetaald. 'Het festival gaat nog steeds door en Rock Werchter heeft nog steeds een sterke affiche', zegt woordvoerster Nele Bigaré. 'Maar het is natuurlijk jammer van Foo Fighters.'

In 2013 nam de organisatie van Pukkelpop in een soortgelijke situatie wel tickets terug. Neil Young annuleerde toen een week voor de start van het festival zijn komst. Daarop besliste Chokri Mahassine om Neil Young-fans die dat wensten, hun geld terug te betalen.

Ook op Tomorrowland werden vorig jaar tickets vergoed. Als gevolg van het gewapende conflict met Palestina werden heel wat Israëlische festivalgangers in die periode opgeroepen om legerdienst te gaan doen.  ‘Wij betalen al die tickets terug, dat is het minste wat we kunnen doen', verklaarde de organisatie, die wel minder moeite had om die weer kwijt te geraken. 'De tickets die op deze manier vrijkomen, gaan naar de mensen die op onze officiële wachtlijst het hoogst staan.'

Blur als vervanger?

Speculaties zijn er alvast genoeg. Namen als Arctic Monkeys, Queens Of The Stone Age, Jack White, The Strokes en Faith No More deden vandaag de ronde, maar een van de meest getipte namen is die van de Britse band Blur. Die band speelt dit weekend nog in Hyde Park, Londen, maar hervat zijn festivaltournee pas op 17 juli. Donderdag hebben Damon Albarn en co dus geen plannen.

Een andere mogelijkheid, zoals ook op het Britse Glastonbury-festival gebeurde, is om de line-up van donderdag op te schuiven. Florence & The Machine, eigenlijk de opwarmer voor de Foo's, zou dan hun plaats innemen.

Ook op Twitter worden Rock Werchter-tickets ondertussen gretig te koop aangeboden:

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig