Diabetes en obesitas zorgen voor slechte tendens bij sterftecijfers
Foto: Photo News

De toename van het aantal gevallen van obesitas en diabetes, vooral bij jongere mensen, dreigt de sterftecijfers in de landen van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) te doen stijgen. En dat terwijl de cijfers de voorbije vijftig jaar zestig procent achteruitgingen dankzij betere preventie en behandeling in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Oeso.

Volgens de Oeso blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in de Oeso-landen. Bovendien blijft het aantal gevallen van obesitas en diabetes stijgen. Daardoor zijn opnieuw meer personen blootgesteld aan het risico op hart- en vaatziekten.

In de landen van de Oeso heeft ongeveer 7 procent van de inwoners tussen 20 en 79 jaar diabetes. Tegen 2030 dreigt dat aantal met nog ruim een kwart te stijgen, tot 108 miljoen. Ook obesitas is aan een opmars bezig. Een op de vijf in de Oeso-landen is obees.

De kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten varieert sterk van land tot land. In Japan, Frankrijk, Zuid-Korea en Israël sterven minder dan 200 van de 100.000 inwoners aan een beroerte of hartaanval. In Centraal- en Oost-Europa loopt dat op tot meer dan 500 per 100.000 inwoners.

De Oeso zegt dat veel landen nog een lange weg af te leggen hebben om de noodzakelijke hervormingen door te voeren in hun gezondheidssysteem.