Het Nederlandse bedrijf Fairphone heeft dinsdag zijn tweede smartphone aangekondigd. Het bedrijf wil aantonen dat een ‘eerlijke smartphone’ tot de mogelijkheden behoort en dat hij de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie verbetert.

De grote fabrikanten in de industrie moeten zien dat de productie ook op een eerlijke manier kan. Leveranciers van Fairphone worden ertoe aangezet om grondstoffen te winnen uit mijnen in conflictvrije gebieden. Ook traceren ze waar bepaalde metalen als koper of tin vandaan komen.

Modulair

Het toestel is opgebouwd uit modules die door de gebruiker zelf te verwisselen zijn. Via draadloze contacten zijn onderdelen verbonden met het pcb (printed circuit board) en deze zijn dus grotendeels te vervangen. De telefoon zou doordat het makkelijker is om delen van de telefoon te vervangen langer mee moeten gaan.

Het is de eerste smartphone die Fairphone vanaf het begin zelf heeft ontworpen. De eerste Fairphone, die in 2013 uitkwam, was een aangepaste versie van een al bestaand toestel. De eerste Fairphone werd 60.000 keer verkocht. De Fairphone 2 moet ongeveer honderdduizend keer per jaar verkocht worden.

Deze zomer in de verkoop

De telefoon zal deze zomer in de voorverkoop gaan voor 525 euro per stuk. De Fairphone 2 is qua prestaties vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S5, uit 2014. Laatstgenoemde is echter wel honderd euro goedkoper. Dit prijsverschil heeft volgens de Nederlandse fabrikant te maken met de lage productie van de Fairphone, de prijs gaat niet (veel) omhoog doordat de telefoon op een eerlijke manier gemaakt is. Waar Samsung miljoenen telefoons per jaar maakt, moet Fairphone het met een productie van 100.000 per jaar doen.

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig