Hoe schoon is uw auto?
Foto: Photo News

Welk automerk verkoopt de meest brandstofefficiëntie wagens in Europa? Die vraag stelt de Europese organisatie voor duurzame mobiliteit Transport & Environment (T&E) zich jaarlijks. De vooruitgang van ieder automerk is hierbij van belang. Vorig jaar stond Peugeot-Citroën bovenaan de lijst als meest zuinige en schone merk.

De organisatie wil met name klimaatverandering tegengaan. Maar daarnaast heeft consument er op korte termijn ook echt wat aan als auto's minder CO2 uitstoten. Een auto met een lagere CO2-uitstoot is goedkoper in gebruik en in de belastingen. Voor elke 10g CO2/km die een auto minder uitstoot, moet een gemiddelde chauffeur twee volle benzinetanks per jaar minder gebruiken, goed voor een besparing van 150 euro per jaar.

ALT TEKST

Nissan maakte dit jaar de grootste sprong voorwaarts. De uitstoot ging met 12,1 procent omlaag ten opzichte van een jaar ervoor. Peugeot-Citroën kon zijn eerste positie handhaven, op twee staat Toyota en op drie Renault. Honda komt er het minst goed vanaf.

Gemiddelde uitstoot flink gedaald

In de laatste acht jaar sinds de EU voor het eerst efficiëntienormen voor auto’s invoerde, is de gemiddelde uitstoot gedaald met 37g CO2/km - waarmee er 1,5 liter brandstof per 100 km méér bespaard wordt.

Maar de consument moet de cijfers van de autofabrikanten met een korrel zout nemen, zegt T&E. Wagenproducenten manipuleren hun testen om te kunnen beweren dat hun auto’s minder brandstof nodig hebben. Op de weg kost de wagen dan aan de gemiddelde automobilist veel meer dan aangegeven in de showroom.

Die manipulatie is zo ernstig dat slechts de helft van de gemeten vooruitgang daadwerkelijk gerealiseerd wordt op de weg. T&E wil de 40 jaar oude testen laten vervangen door een nieuwe, meer realistische, test.