Morsi krijgt levenslang en doodstraf
De afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. Foto: Photo News

Een rechtbank in Caïro heeft de doodstraf bevestigd voor de afgezette president Mohammed Morsi. Hij zou betrokken zijn geweest bij een massale gevangenisuitbraak tijdens de chaos van de opstand van 2011 tegen Hosni Moebarak.

Eerder dit jaar kreeg Morsi al de doodstraf. Maar deze werd door de Egyptische grootmoefti, de hoogste religieuze autoriteit in Egypte, tegengehouden. De rechtbank handhaafde de straf vandaag alsnog. 

Daarnaast werd Morsi veroordeeld tot levenslang wegens samenzwering met buitenlandse groepen en spionage tegen Egypte.

Morsi, lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, kreeg samen met zestien andere leden levenslang. Veertien andere leden van de Moslimbroederschap kregen ook de doodstraf opgelegd.

Eerste vrij verkozen president

Morsi was de eerste vrij verkozen president in de moderne geschiedenis van Egypte. Het leger zette hem in juli 2013 na slechts een jaar uit zijn functie nadat zijn ontslag werd geëist tijdens massale protesten. Sinds die afzetting zijn ettelijke honderden van zijn aanhangers en leden van zijn inmiddels buiten de wet gestelde beweging tijdens ongeziene massaprocessen ter dood veroordeeld.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in