Groen: ‘Parlement moet rol van Schauvliege overnemen’
Hermes Sanctorum. Foto: BELGA

Het getreuzel en de besparingen in het milieu- en natuurbeleid van Joke Schauvliege (CD&V) zijn niet om aan te zien. Dat stelt oppositiepartij Groen, dat zich daarmee achter de kritiek van de 43 professoren in De Standaard schaart. Groen-parlementslid Hermes Sanctorum roept het parlement op de minister te dwingen aanpassingen te doen.

In een opiniestuk in De Standaard vragen 43 professoren van alle Vlaamse en Brusselse universiteiten minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) niet te besparen op natuur en milieu, en kordater op te treden. ‘Het gaat de foute kant op met de natuur- en milieuregelgeving in Vlaanderen. Bepaalde cruciale beslissingen laten te lang op zich wachten, terwijl andere voorstellen een afbouw van heel wat verwezenlijkingen betekenen’, stelt Professor biologie Patrick Meire (UAntwerpen).

Bij oppositiepartij Groen is men het ‘volmondig eens’ met de analyse van de proffen. ‘Het getreuzel van minister Schauvliege over de poldergraslanden en haar besparingen op natuurgebieden zijn inderdaad niet om aan te zien’, aldus parlementslid Hermes Sanctorum.

Ook Groen vindt dat economie en milieu hand in hand kunnen gaan. ‘Maar blijkbaar heeft CD&V en haar minister Joke Schauvliege daar een verkeerde en conservatieve kijk op. Het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V sloten, mist elke ambitie rond natuur en het behoud van open ruimt.’

‘Er is nog een ultieme kans om de zaken te veranderen’, besluit Sanctorum. ‘Het parlement kan de minister dwingen om haar beleid te veranderen. Het parlement kan de rol van Schauvliege overnemen. We roepen de parlementsleden van regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V op om ons daarin te steunen. Laat het ons zelf doen, als parlementairen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig