Wetenschappers waarschuwen Schauvliege: ‘Bespaar niet op natuur’
Minister van Natuur Joke Schauvliege. Foto: BELGA

In een opiniestuk vragen 43 professoren van álle Vlaamse en Brusselse universiteiten minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) om niet te besparen op natuur en milieu. Ze willen ook dat de minister kordater optreedt.

‘Het is onbegrijpelijk dat Vlaanderen de investeringen in natuur en milieu wil afbouwen. In een dichtbevolkte regio is de behoefte aan functionele natuur uitermate groot.’ Dat schrijven 43 gereputeerde wetenschappers in een opiniestuk , gepubliceerd op de website van De Standaard.

Ze verwijten de Vlaamse regering, en meer specifiek minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), onder meer te lang te wachten met cruciale beslissingen op het gebied van natuur­behoud, zoals de bescherming van poldergraslanden.

Natuurgebieden

Ook de voorstellen die nu circuleren over de afbouw van subsidies voor de aankoop en het beheer van natuurgebieden, baren de professoren grote zorgen. ‘De aanduiding van kleinere natuurgebieden wordt daardoor zo goed als onmogelijk. Dat is toch onbegrijpelijk?’, zegt professor Biologie Patrick Meire (UAntwerpen), een van de medeondertekenaars van de brief.

‘We vragen de Vlaamse regering om te ­kiezen voor een slim beleid, zonder in een stiefmoederlijke behandeling van leefmi­lieu en biodiversiteit te vervallen. Zoals het er nu voorstaat, riskeren we de klok tientallen jaren terug te draaien.’

Economie vs. Ecologie

Volgens de wetenschappers flakkert het conflict tussen economie en ecologie weer op. Zo leeft volgens hen het foutieve idee dat de milieuregelgeving economische ontwikkeling in de weg staat.

Nog een knelpunt: de overheid moet de broekriem aanhalen. ‘En dan wordt er gekeken naar waar er het gemakkelijkst te besparen valt. Dat blijkt dan op natuur en milieu te zijn’, aldus Meire.

Dat een goede biodiversiteit belangrijk is, geven enkele recente cijfers aan, zeggen de wetenschappers: honderdduizenden vroegtijdige sterfgevallen in Europa door milieuproblemen, van de 2.400 onderzochte plant- en diersoorten in Vlaanderen is de helft bedreigd, enzovoort.

De oplossing? Niet minder, maar juist meer doen. ‘Als Vlaanderen een innovatieve topregio wil worden, dan moeten we ook investeren in de duurzame ontwikkeling van natuur en milieu’, aldus Meire.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig