Paus schrijft ‘groene’ encycliek over totaalaanpak
Foto: Photo News

Het milieuvraagstuk oplossen, vereist een holistische of totaalaanpak. De strijd tegen armoede, zorg voor de natuur en ijver voor de menselijke waardigheid gaan daarbij hand in hand. Dat staat in de ‘groene’ encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus, zo meldt het christelijke opinieweekblad Tertio.

Normaal vindt de officiële voorstelling van de encycliek pas donderdag plaats. Maar de Italiaanse versie van de pauselijke wereldbrief lekte maandagmiddag al uit, zo schrijft Tertio.

De encycliek zou 192 bladzijden en 6 hoofdstukken bevatten. Paus Franciscus wijst in de encyliek de mens als oorzaak van de ecologische crisis aan. Al betekent dat niet dat de bevolkingsgroei niet verenigbaar zou zijn met het veiligstellen van de toekomst van de aarde, klinkt het. Het knelpunt ligt veeleer in de consumptiemaatschappij, die de natuurlijke rijkdommen opgebruikt en verspilt.

Verderop verdedigt Franciscus een integrale ecologie. ‘Sociale en ecologische problemen staan niet los van elkaar. Veeleer maken we een socio-ecologische crisis door. Oplossingen vereisen derhalve een holistische aanpak waarbij de strijd tegen armoede, ijver voor de menselijke waardigheid en zorg voor de natuur hand in hand gaan’, schrijft de paus.

Volgens Tertio is het slothoofdstuk, dat een ecologische opvoeding en spiritualiteit aanbeveelt, cruciaal. Om die dringende bekering van onze levensstijl, wat vanuit het geloof kan aangemoedigd worden, is het de paus uiteindelijk te doen.

In het belang van de jongeren moet de mensheid ‘attitudes afzweren die oplossingen in de weg staan’. Het gaat om houdingen als ‘ontkenning, onverschilligheid, berusting en blind geloof in technische oplossingen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in