Vande Lanotte trekt energiegroep bij Europese Socialisten
Johan Vande Lanotte, nu zonder baard. Foto: BELGA

Johan Vande Lanotte (SP.A) krijgt bij de Partij van de Europese Socialisten de leiding over de High Level Group rond Energie. Hij kreeg die taak vorig weekend toegewezen tijdens het PES-congres in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Tijdens dit congres, dat twee keer in vijf jaar tijd georganiseerd wordt, werd Vande Lanotte gevraagd om de leiding te nemen over de nieuw opgezette Europese High Level Group rond Energie. De groep komt er op vraag van de Duitser socialistische partijleider Sigmar Gabriel die van het energievraagstuk een Europese topprioriteit wil maken.

‘Het is een enorme uitdaging om het energievraagstuk ook in Europa op de lijst met topprioriteiten te plaatsen. Met mijn ervaring in deze materie kan ik de juiste elementen aanbrengen om het thema Energie voluit onder de Europese aandacht te brengen’, aldus Vande Lanotte over zijn aanstelling.

De Partij van de Europese Socialisten (PES) verzamelt de socialisten, de sociaal-democraten en de Labour-partijen in de Europese Unie. Op dit congres werd Sergei Stanishev tevens herverkozen als PES-president voor de komende 2,5 jaar.