‘Griekenland moet de volgende stap zetten’, zegt Draghi
Foto: Photo News

De volgende stap om de onderhandelingen tussen Griekenland en haar schuldeisers vlot te krijgen moet van de Griekse regering komen. Dat zei voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi maandag in het Europees Parlement.

Draghi riep op om snel tot een ‘diepgaand en sterk’ akkoord te komen.

De Griekse regering onderhandelt al lang met de ECB, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie over nieuwe financiële steun. De schuldeisers eisen in ruil wel hervormingen van Griekenland. Zondag zijn de onderhandelingen afgesprongen en beide kampen wijzen elkaar met de vinger.

ECB-voorzitter Draghi hoopt op een akkoord, maar wijst daarvoor in de eerste plaats naar Athene. ‘Alle betrokkenen moeten nu een extra inspanning doen, maar om de nodige stappen te ondernemen ligt de bal klaar en duidelijk in het kamp van de Griekse regering’, zei Draghi op een hoorzitting in de commissie Economie en Monetaire Zaken.

De ECB zal Griekse banken van liquiditeiten blijven voorzien zolang ze kredietwaardig zijn en over voldoende onderpand beschikken om die noodleningen terug te betalen. Volgens Draghi is dat nog steeds het geval.

Een eventuele beslissing om Griekenland nieuwe financiële steun te geven zal in elk geval van verkozen politici moeten komen, zei Draghi, en niet van centrale bankiers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig