Marghem: ‘Bijkomende pistes zijn geen alternatief voor verlenging van Doel 1 en 2’
Federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR). Foto: BELGA

Federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) onderstreept maandag dat de bijkomende pistes die ze onderzoekt om komende winter een black-out te vermijden geen alternatief bieden voor de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. Ze zijn slechts aanvullend.

In een persbericht merkt Marghem op dat premier Charles Michel enkele weken geleden in de Kamer al aankondigde dat ‘complementaire pistes’ onderzocht worden. Hij verwees daarbij ook naar de mogelijkheden om de interconnectiviteit met Nederland te versterken, naast andere opties ‘op korte, middellange en lange termijn’.

Stroom uit Nederland

Michel heeft met de Nederlandse minister-president Rutte overlegd over de Belgische stroombevoorrading. Nederland is een netto-uitvoerder van elektriciteit. Zelfs op piekmomenten hebben de noorderburen stroom op overschot.

Meer details geeft Marghem voorlopig niet. ‘Sinds haar aanstelling bestudeert de minister alle aanvullende pistes, die ze te gepasten tijde zal voorstellen - zodra de studie daarrond is afgerond’, laat haar kabinet nog weten.