Brouwerij start met crowdfunding voor Brugse bierpijpleiding
Xavier Vanneste, zaakvoerder van brouwerij De Halve Maan. Foto: Michel Vanneuville

Als alles goed gaat, kan brouwerij De Halve Maan dit najaar nog starten met de bouw van een bierpijpleiding onder Brugge. De brouwerij hoopt een deel van het project te kunnen financieren via crowdfunding.

Doel van de pijpleiding is om grote tankwagens niet meer tot in het centrum van Brugge te laten rijden. Tegen half juli zal het openbaar onderzoek afgerond worden en kan alles in gereedheid worden gebracht om te starten met de bierpijpleiding die onder de West-Vlaamse provinciehoofdstad zal lopen. Het gaat om een tracé van 3,2 kilometer dat start aan de brouwerij, onder ‘t Zand zal lopen en zal uitkomen in de bottelarij net naast de Brugse ring. De brouwerij hoopt in het najaar van 2016 klaar te zijn met de werken. Er zal gebruikgemaakt worden van plaatselijke gerichte boringen waardoor de hinder beperkt zal blijven.

Elke dag een Brugse Zot

Over de prijs wou de brouwerij niets kwijt gezien er een aanbesteding loopt. ‘Maar het gaat om een getal van zeker zeven cijfers’, klinkt het. Opvallend is dat de brouwerij een deel van de kosten hoopt terug te winnen via crowdfunding . Zo zijn er drie formules uitgewerkt waarbij betalers onder meer een certificaat krijgen. Wie 7.500 euro veil heeft voor het duurste pakket krijgt daar zelfs levenslang dagelijks een gratis Brugse Zot voor in ruil. De Halve Maan heeft nog geen zicht hoeveel er op die manier kan ingezameld worden, en acht dat ook minder belangrijk. Het hoofddoel is om een breder publiek te bereiken met dit verhaal.

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is alvast onder de indruk van het project en de innovatieve manier om fondsen te werven. ‘We moeten het verleden koesteren om samen de toekomst te maken. Het is opvallend hoe een van de oudste bedrijven in de stad zo inspirerend en innoverend denkt’, zei hij.

Niet eerst

Toen De Halve Maan vorig jaar aankondigde dat het een bierpijpleiding wil aanleggen, was dat wereldnieuws. Toch is het geen unicum. In de Tsjechische hoofdstad Praag is een kilometerslange bierpijpleiding aangelegd tussen een brouwerij en de O2-Arena. Daar wordt dit jaar het wereldkampioenschap ijshockey gehouden en het is de bedoeling dat alle 17.000 toeschouwers in een pauze van 15 minuten twee pintjes kunnen drinken.