Tsipras: ‘Ik wacht geduldig tot de instellingen realistisch worden’
Grieks premier Tsipras in gesprek met zijn minister van Financiën, Yanis Varoufakis. T Foto: EPA

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras legt de bal in het kamp van zijn internationale kredietverleners. ‘We wachten geduldig tot de instellingen zich realistisch opstellen’, zegt hij maandag aan de krant Ephimerida ton Syndakton.

Het overleg tussen Griekenland en de Europese Commissie, de ECB en het IMF sprong zondag na minder dan een uur af wegens onoverbrugbare meningsverschillen.

Dat de ‘instellingen’ maar blijven aandringen op besparingen in het Griekse pensioenstelsel is volgens Tsipras ingegeven door ‘politiek opportunisme’. Zelf heeft de Griekse regering aan haar gesprekspartners de nodige tegenvoorstellen overgemaakt, zegt hij.

Hoop van Europese volkeren

Tsipras vraagt Europa en het IMF stil te staan bij twee zaken: ‘Wij zijn niet alleen de erfgenamen van een lange strijd. Wij dragen ook de waardigheid van een volk en de hoop van de Europese volkeren op onze schouders’. Dat hij zich in de onderhandelingen onverzettelijk opstelt, is voor Tsipras ‘geen kwestie van ideologische obsessie, maar van democratie’.

Bijeenkomst donderdag

Na het afspringen van de gesprekken zondag is het uitkijken naar de vergadering van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. Zij komen donderdag bijeen in Luxemburg. Zij moeten er nu ernstig rekening mee houden dat Griekenland er op het einde van de maand niet in zal slagen 1,6 miljard euro aan schulden af te lossen bij het IMF.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig