'EY zet detectives in om vakbondsafgevaardigden te volgen'
Foto: ss

Volgens de socialistische bediendebond BBTK heeft consultancybureau Ernst & Young Y detectives ingezet om twee vakbondsafgevaardigden te achtervolgen. De vakbond heeft het over ‘ongeziene toestanden’ en ‘maffiose technieken’.

De vakbond voerde maandagochtend actie aan de hoofdzetel van de consultant in Diegem, waar zo’n 800 mensen werken. Aanleiding is het ontslag vorige week om dringende reden van twee werknemersvertegenwoordigers van de BBTK.

Volgens de vakbond is hun ontslag het gevolg van een nieuwsbrief die ze hadden opgesteld voor het personeel. ‘Het was niets choquerend, gewoon over de ondernemingsraad en de index’, aldus BBTK-secretaris Geert Haverbeke.

Tijdens lunchpauze geschaduwd

Als reactie zette EY detectives in om de twee afgevaardigden te achtervolgen. ‘Uit hun ontslagbrief kunnen we opmaken dat ze achtervolgd werden vanaf het moment dat ze thuis de deur toetrokken tot hun aankomst op het werk. Ook tijdens hun lunchpauze werden ze gevolgd’, vertelt Haverbeke. Ongezien, vindt de vakbond. ‘Ik krijg er koude rillingen van dat een werkgever een werknemer zo schaduwt’.

Volgens de BBTK bestond de ‘dringende reden’ waarvoor ze werden ontslagen uit het niet respecteren van de werkuren. De vakbond maakt zich sterk dat de rechtbank EY hier niet in zal volgen.

Samenwerken met bedrijfsrevisor

Als reactie overweegt de vakbond verdere juridische en syndicale acties. Bovendien, aldus Haverbeke, zal het ABVV zich intern beraden of het nog verder met EY wil samenwerken binnen bedrijven waar het actief is als revisor. In die gevallen moeten werknemers van EY met vakbonden samenwerken in de ondernemingsraad.

'Vertrouwen onherroepelijk beschadigd'

Het consultancybureau zelf wil niet ingaan op de grond van de zaak. Maar in een persmededeling zegt EY wel dat het 'in het licht van de feiten als werkgever niet anders kon dan zijn verantwoordelijkheid te nemen'. 'EY meent immers dat gezien de aard en de ernst van de feiten die gepleegd werden door de betrokken werknemers het vertrouwen onherroepelijk beschadigd is.'

'We kijken met vertrouwen uit naar de verdere afhandeling van deze zaak', meldt het bedrijf nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig