Radicale vernieuwers: de finalisten
Foto: lectrr
De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek zijn op zoek naar radicale en positieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Een vakkundige jury onder leiding van Otto-Jan Ham koos de 10 radicaalste inzendingen. Nu is het aan u: stem op uw favoriet voor de publieksprijs. De finalisten ontdekt u hieronder. Uw stem uitbrengen kan hier.

Spilvarken

Het spilvarken is een nieuwe bestemming voor de voedseloverschotten van de stad: die worden geen afval, maar opnieuw voedsel.

 

Rescoop 

Een 'rescoop' is een renewable energy sources cooperative: een groep burgers die samenwerkt om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen.

 

Collectief Goed

Collectief Goed verwerft leegstaande, vaak onbewoonbare woningen en knapt ze op, om ze uiteindelijk voor een toegankelijke prijs te verhuren via een sociaal verhuurkantoor.

 

Nearly New Office Facilities

NNOF ontwerpt kantoorinterieurs en gebruikt voor de uitvoering voornamelijk gerecupereerd materiaal, dat doorgaans gewoon uit het vorige interieur van de klant komt.

 

Solidare-it

Deze website moet het net dat tikje makkelijker maken om hulp te bieden en vragen aan mensen uit je buurt of gemeente.

 

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup

Zonder scheids speel je eerlijker: dat is het idee achter de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup.

 

Millibeter

Johan Jacobs ontwikkelde een alternatieve grondstof die lokaal, duurzaam en hoogwaardig is. En die je kweekt op afval. Het werd de zwarte wapenvlieg.

 

Peerby

Dit online platform maakt het makkelijker om spullen van je buren te lenen. Heb je even een boormachine, een barbecuestel of een extra babystoel nodig, dan krijgen Peerby-leden uit de buurt jouw vraag te zien.

 

DUO for a JOB

Duo for a Job brengt jonge werkzoekenden van niet-Europese origine samen met vijftigplussers die hun loopbaan hebben afgerond, en die jonge werkzoekenden graag wat begeleiding bieden.

 

Tri-vizor

Tri-vizor zet samenwerkingsverbanden op tussen bedrijven om hun goederenstromen te bundelen. Dat is beter voor ons leefmilieu en onze mobiliteit. Tegelijk kunnen de deelnemende bedrijven frequenter leveringen tegen een lagere kost.