‘Onderhandelingen met Griekenland duurden 45 minuten’
De Griekse premier Alexis Tsipras stuurde zijn vertegenwoordigers met nieuwe tegenvoorstellen naar Brussel. Maar die vonden geen genade bij Europa en het IMF. Foto: AP

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters zijn zondagavond afgesprongen, vanwege de ‘grote meningsverschillen’ tussen beide partijen. Dat zegt een woordvoerder van de Commissie. Naar verluidt duurde de bijeenkomst nauwelijks 45 minuten.

Verdere discussie zal plaats moeten vinden in de eurogroep, aldus de Commissie nog. Die vergadering van de 19 ministers van Financiën komt komende donderdag opnieuw samen in Luxemburg.

‘De Griekse voorstellen blijven onvolledig', aldus de Commissiewoordvoerder. Toch blijf Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ervan overtuigd dat een oplossing 'voor het eind van de maand gevonden kan worden'. Griekenland aan de ene kant en EU, ECB en IMF verschillen van mening over in totaal 2 miljard euro aan besparingen, 'hoewel wat vooruitgang is geboekt'. Eind juni verloopt de deadline voor de Grieken om 1,6 miljard euro aan schulden af te lossen bij het IMF. Zonder akkoord dreigt het bankroet voor Griekenland.

Schuld bij IMF

Bij de Grieken vallen andere stemmen te horen. Een Griekse regeringsbron noemt de eisen van de EU en het IMF ‘irrationeel’. ‘De onderhandelingen hebben 45 minuten geduurd’, meldde de Griekse bron.

De schuld voor het mislukken ligt volgens die bron vooral bij het IMF, dat ‘een compromisloze en harde positie’ blijft innemen, omdat het nieuwe besparingen in de pensioenen en een btw-verhoging eist. De Grieken hebben altijd gezegd dat ze daar niet aan wilden raken. 'De Griekse delegatie die sinds zaterdag in Brussel is om er een akkoord te vinden met de geldschieters heeft extra voorstellen gedaan die helemaal helemaal het financiële gat dekken en de verschillen over het primaire overschot', aldus een communiqué dat kort voor het einde van de gesprekken werd gepubliceerd.

Bankroet

De Griekse regering onderhandelt al maanden met de Commissie, het IMF en de ECB over een reeks hervormingen die Athene moet doorvoeren in ruil voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor het land. De eisen van de kredietverleners botsen echter frontaal met het programma waarmee Tsipras begin dit jaar de verkiezingen won. Griekenland verkeert op de rand van het bankroet en moet tegen eind juni 1,6 miljard euro terugbetalen.

De tijd tikt intussen genadeloos verder. Intussen neemt ook de onrust op de financiële markten langzamerhand toe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig