Spanje, Slovakije en Rusland laten de tegenstanders achter zich in groep C. De Spanjaarden wonnen wel, met 0-1 bij Wit-Rusland, maar hebben moeten knokken voor de zege. David Silva scoorde vlak voor rust de enige goal van de wedstrijd. Ook Zweden lijkt zich een vliegtuigticket voor Frankrijk te mogen aanschaffen, mede dankzij Zlatan Ibrahimovic.

Groep C: Spanje moeizaam voorbij Wit-Rusland

Spanje blijft op EK-koers, maar het liep zeker niet gesmeerd in en tegen een stug Wit-Rusland. Dat leek de rust te halen met een verdiende 0-0, maar na mistasten van doelman Gorbunov stelde David Silva de ruststand dan toch op 0-1. Wit-Rusland kwam na rust tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst hield Casillas de Spanjaarden recht met een topsave, meteen daarna werd de goal van Volodko afgekeurd wegens offside. Beide landen voetbalden nog enkele goede kansen bijeen, maar scoren lukte niet meer. David Silva had zes minuten voor affluiten de 0-2 aan de voet, maar knalde na een heerlijke combinatie onzuiver over de deklat. Spanje kon uiteindelijk toch de overwinning vieren, en dat in de 100e wedstrijd van bondscoach Del Bosque. Het staat tweede in de groep, Wit-Rusland vierde met slechts 4 punten.

Slovakije blijft de verrassende en ongeslagen groepsleider, na een 2-1 overwinning tegen Macedonië. Halfweg stonden de Slovaken al op een geruststellende 2-0 voorsprong dankzij Salata en Hamsik. Na de aansluitingstreffer van Ademi, twintig minuten voor affluiten, werd het nog even spannend, maar Slovakije hield stand. Macedonië viel nog met tien na een tweede gele kaart voor Hasani. 

Oekraïne kende relatief weinig moeite met het kleine Luxemburg. De derde in groep C kwam wel niet tot scoren in de eerste helft, maar in de tweede periode lukte het heel wat beter voor het co-gastland van het vorige EK. Kravets opende de score na vier minuten in de tweede helft, Garmash verdubbelde in minuut 57. Club-killer Konopljanka zette kort voor affluiten de 3-0 eindstand vast. Oekraïne vergroot de voorsprong op Wit-Rusland tot acht punten en staat derde. Luxemburg blijft laatste met één punt.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in groep C!

Groep E: Engeland wint topper, Zwitserland komt terug

De ongeslagen Engelsen trokken vol vertrouwen naar Slovenië, maar toch gingen de ‘Three Lions’ met een wrange nasmaak de rust in. Sterling kreeg al na vier minuten een gigantische kans op de openingstreffer, maar trapte de bal van dichtbij wild over de dwarsligger. Het bleef lange tijd 0-0, maar na een bijzonder slechte ingooi van verdediger Phil Jones aan de Sloveense achterlijn kon de thuisploeg razendsnel counteren. Ilicic loodste Novakovic goed voorbij het centrale duo Smalling-Cahill, de 36-jarige spits verschalkte doelman Hart met een perfect geplaatste bal in de linkerhoek.

De onfortuinlijke Jones bleef na rust in de kleedkamer, in zijn plaats kwam Adam Lallana tussen de lijnen. Arsenal-draaischijf Jack Wilshere maakte eigenhandig de achterstand van de Engelsen ongedaan met twee verschroeiende ballen in de winkelhaak. Vooral de tweede, ingeleid door een prinsheerlijk hakje van Lallana, was er één om in te kaderen. Slovenië kreeg nog even zicht op een punt na een kopbalgoal van Pecnik, maar Wayne Rooney stelde vier minuten voor affluiten de 2-3 eindstand vast. Door de overwinning blijft Engeland met een 18 op 18 groepsleider, Slovenië blijft achter met negen punten op een gedeelde tweede plaats.

De wedstrijd tussen Litouwen en Zwitserland leek lange tijd geen winnaar op te leveren. De thuisploeg was de betere ploeg in de eerste helft, maar zag de grootste kans gekeerd door Zwitsers doelman Sommer. Na rust lukte het wel voor Litouwen, na 64 minuten draaide Chernykh perfect weg van zijn verdediger en knalde de 1-0 in de linkerhoek. Lang kon Litouwen die voorsprong niet vasthouden, vijf minuten later stelde Josip Drmic de bordjes al gelijk voor Zwitserland. De wedstrijd sleepte zich naar het eind, maar Xherdan Shaqiri bezorgde Zwitserland de volle buit. De man met de dikke dijbenen liep er iedereen af na een counter en potte de bal in het zijnetje: 1-2 voor de Zwitsers, die zo een kloofje slaan op plaats twee.

Estland won na vier wedstrijden zonder overwinning tegen San Marino dankzij twee goals van Zenjov. De spits van Torpedo Moskou bezorgde Estland wel de drie punten, de Baltische staat wel maar op plaats vijf in de groep en moet hopen op een misstap van Litouwen, Zwitserland of Slovenië om het EK nog te bereiken. San Marino is weinig verrassend de rode lantaarn met één puntje.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in groep E!

Groep G: Zweden doet goede zaak

Zweden pakte in eigen huis de scalp van Montenegro na een goede eerste helft. De Montenegrijnen grepen maar net naast een ticket voor het WK in 2014, ook het EK lijkt net aan hun neus voorbij te gaan. Zeven minuten voor de rust kopte Marcus Berg de Zweden op voorsprong, Ibrahimovic dikte in minuut 40 en 44 de score fraai aan tot 3-0. In de tweede helft kreeg Montenegro nog een levenslijn na een penaltygoal van Damjanovic, maar het bleef bij 3-1. In de stand staat Zweden stevig op plaats twee, met 4 punten meer dan Rusland. Montenegro staat vierde, met drie punten minder dan de Russen.

Rusland is nog lang niet zeker van een Europees ticket. Op eigen veld ging het met 0-1 de boot in tegen Oostenrijk, dat zo nog niet verloor in de groep. Marc Janko scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd na 33 minuten, nadat Rusland de bal niet weg kreeg uit de eigen zestien duwde de spits van Sydney met een mooie omhaal de bal voorbij doelman Akinfeev. Het bleef bij die vroege 0-1. In de groep blijft Rusland derde, met vier punten minder dan Zweden. Oostenrijk heeft zestien punten, na vijf overwinningen en één gelijkspel.

Liechtenstein gaf een goede uitgangspositie uit handen tegen Moldavië. Na 21 minuten opende Wieser de score, maar net voor rust maakte aanvaller Boghiu de 1-1. Na rust werd er niet meer gescoord, beide ploegen schieten zo goed als niets op met een puntendeling. Moldavië blijft op de laatste plaats staan, Liechtenstein staat vijfde.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in groep G!