Bart Swings viert vierde triomf in skeelermarathon Dijon
Foto: BELGA

Bart Swings heeft zondag voor de vierde keer in zijn loobaan de internationale skeelermarathon in het Franse Dijon gewonnen. Vier ronden voor het einde nam Swings afstand van de Fransman Ewen Fernandez. Met een voorsprong van 25 seconden, of een paar honderd meter, passeerde de 24-jarige skater de eindstreep. De Nieuw-Zeelander Peter Michael werd derde. Maarten Swings finishte als tiende.

Met de Amerikaan Joey Mantia op de vierde en de Fransman Yann Guyader op de vijfde plaats, bestond de top vijf volledig uit skaters die al eens wereldkampioen waren. De tweede race voor de World Inline Cup was dus bijzonder sterk bezet.

Fernandez en Swings maakten de wedstrijd. Al in de eerste kilometers ontsnapte het tweetal uit het peloton. De samenwerking verliep voorbeeldig, terwijl de ploeggenoten van Swings - Ferre Spruyt en Peter Michael - er goed in slaagden het tempo van de achtervolgers af te remmen. Toen Swings Fernandez van zich afschudde, was de koers beslist. Op de finish bedroeg de voorsprong van Swings op het peloton ruim drie minuten.

De 24-jarige student uit Leuven won in Dijon, op een parkoers met veel lange rechte stukken asfalt, ook in 2011, 2012 en 2013. De Franse Rollerbond afficheerde Swings in een voorbericht als 'buitenaards'. Maar vorig jaar was hij te laat om de gevluchte Fransman Guillaume de Mallevoue te achterhalen en eindigde hij als tweede.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig