Texaans Lone Star zet handtekening onder koopcontract Balta
Foto: rr

Het Texaans private equity fonds Lone Star uit Dallas heeft eerder deze namiddag de handtekening gezet onder de aankoop van de tapijtgroep Balta. Vrijdag had Lone Star al de voorkeur gekregen boven de Amerikaanse vloerbedekkingsreus Mohawk.

Lone Star is in ons land vooral bekend van de bad bank van Fortis, Royal Park Investments. Het kocht de bad bank in 2013 samen met Crédit Suisse.

De afgelopen maanden was Lone Star één van de financiële fondsen die op de tapijtgroep Balta, die sinds 2004 in handen was van het Brits fonds Doughty Hanson bood. Ook PAI en onder meer Waterland hebben het dossier bekeken. Waterland was al vrij vlug afgeschrikt door de vraagprijs.

De Amerikaanse groep Mohawk, die eerder al drie Belgische vloerbedekkingsbedrijven kocht: Unilin (bekend van Quickstep), de houtgroep Spano en het vinylbedrijf IVC, kwam maar later tussen.

Mohawk was lang druk geweest met de integratie van het eerder dit jaar gekochte vinylbedrijf IVC, ooit een onderdeel van Balta overigens.

Via Mohawk ging (inclusief Balta) in West-Vlaanderen een vloerbedekkingsreus met 8.000 lokale jobs ontstaan. Vinyl, laminaat en tapijt zouden onder één dak komen. Een herschikking waar de Vlaamse tapijtsector al jaren nood aan heeft en waar Balta zelf op hoopte. Maar Balta moet zich nu verzoenen met een nieuwe financiële aandeelhouder.

Mohawk kreeg nooit de kans om echt te onderhandelen. De financiers van Doughty Hanson kozen eieren voor hun geld. Ze waren niet bereid Mohawk de tijd te gunnen om een bindend bod te doen omdat ze al een lang tracject met Lone Star hadden afgelegd.

Het is uitkijken hoe een puur financieel fonds Balta zal wapenen tegen de concurrentie uit Turkije, het Midden-Oosten maar ook Nederland. Balta is in West-Vlaanderen één van de grootste privé-werkgevers met fabrieken in Sint-Baafs-Vijve (Waregem) en Tielt. Via het eerder overgenomen Domo is de groep ook in Oudenaarde en Zele actief naast een carpetfabriek in Turkije.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig