Chris Froome lukt straf nummertje en pakt eindwinst Dauphiné op slotklim
Foto: pn

Chris Froome (Sky) heeft het laken naar zich toegetrokken op de slotdag van de Dauphiné. De stevige inspanning op zaterdag was slechts een voorbode, want ook op de slotklim naar Modane-Valfréjus klom de Brit heel wat gezwinder dan Tejay Van Garderen (BMC) naar boven. Goed voor rit- en eindwinst. Van Garderen finishte uiteindelijk 17 seconden na Froome. In de eindstand heeft Van Garderen tien seconden achterstand, Rui Costa vervolledigt het podium op 1’16” achterstand.

Wielrennen op Sportwereld.be

Tony Martin ging van bij de start in de aanval. De Duitser van Etixx-Quick Step tekende samen met twaalf metgezellen voor de vlucht van de dag. De allerlaatste etappe van de Dauphiné voerde de renners van Saint-Gervais Mont Blanc, de aankomst van gisteren, naar Modane Valfréjus. Volop in de Alpen dus, de renners kregn dan ook zes stevige hellingen voorgeschoteld. Daarvan sprong de Lacets de Montvernier het meest in het oog, de col van tweede categorie komt straks ook terug in de Tour de France.

In het zicht van de top van de Côte de Saint-Georges-d’Hurtières, zowat halfweg koers, gooide Martin de stok in het hoenderhok. ‘Der Panzerwagen’ liet zijn medevluchters met sprekend gemak achter en begon aan een kenmerkende lange (klim)tijdrit. Aan de voet van de Lacets de Montvernier sijpelde het nieuws door dat ploegmaat Terpstra er de brui aan gaf, maar dat deerde Martin niet. Met iets meer dan vier minuten voorsprong op het peloton begon hij aan de meest idyllische beklimming van de dag.

Onder leiding van Sky raapte het peloton echter stuk voor stuk de vluchters op. Martin zag al snel in dat zijn vlucht niet tot de meet zou dragen en zette zich recht met nog 20 kilometer op de teller. Stephen Cummings (MTN-Qhubeka) rook zijn kans en ging er op kousenvoeten vandoor. Het spannende pokerspel werd echter in zijn rug gespeeld, met Nibali die zowaar de eerste prik uitdeelde.

Froome en Poels rekenden Nibali makkelijk in, Cummings volgde niet veel later. Van Garderen bleef echter goed in het wiel van Froome zitten, speelde even accordeon met de Brit en moest even later laten begaan. Er zat voor de Amerikaan niets anders op dan de schade te beperken, maar ook dat lukte niet. Froome pakte de rit- en eindwinst, achttien seconden voor Van Garderen, die pas vierde eindigde. Met de bonificatie meegeteld wint Froome dus de Dauphiné met 10 seconden voorsprong op de Amerikaan.

Uitslag:

1. Chris Froome (Sky)

2. Simon Yates (Orica) op 18 seconden

3. Rui Costa (Lampre) zelfde tijd

4. Tejay van Garderen (BMC)

5. Joaquim Rodriguez (Katusha) op 28 seconden

Bekijk hier de rit- en einduitslag uit deze Dauphiné!