Facebook voor Brusselse rechter
Foto: REUTERS

De Privacycommissie start een rechtszaak tegen Facebook. De sociale netwerksite overtreedt onze privacywetten en moet daarmee ophouden, vindt de commissie. Donderdag komt de zaak voor in Brussel.

Het is de Privacycommissie menens in zijn aanpak van internetgigant Facebook. Via een rechtszaak wil de commissie dat Facebook ophoudt met het surfgedrag te volgen van mensen die geen profiel hebben bij de site. Dat meldt de site van De Morgen en werd bevestigd aan onze redactie.

Onderzoekers van de KU Leuven en de VUB hadden ontdekt dat de fameuze ‘like’-knop van Facebook niet zo onschuldig is als hij lijkt. Miljoenen sites hebben die knop op hun pagina’s staan. Hij lijkt bedoeld om als Facebookgebruiker aan te geven dat je iets leuk vindt, maar dient ook voor de ‘track & trace’ van iedereen die langs de site passeert. Het volstaat om één keer een Facebookpagina te hebben bezocht om te worden gevolgd via de ‘like’-knop op andere sites. Op basis van die informatie stelt Facebook een profiel samen dat ter beschikking wordt gesteld aan bedrijven die reclame willen maken. Die informatie kon dus ook gaan over internetgebruikers zonder profiel op Facebook.

Met de rechtszaak wil de Privacycommissie verkrijgen dat Facebook zo snel mogelijk ophoudt met om het even wie online te volgen.

‘Op 13 mei heeft de Privacycommissie een aantal aanbevelingen geformuleerd over Facebook’, zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie, aan De Standaard. ‘Facebook heeft laten weten onze jurisdictie niet te aanvaarden en zei ook dat we de zaken verkeerd hadden begrepen. Maar het is duidelijk dat ze de Belgische privacywet flagrant overtreden. Daarom hebben we deze rechtszaak opgestart.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig