Tom Boonen pakt de zege in Rund um Köln
Foto: PN
Tom Boonen heeft zondag de 99e editie van Rondom Keulen (Dui/1.1) op zijn naam geschreven. De renner van Etixx-Quick Step haalde het na 196,7 kilometer in de sprint met vijf van Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise) en de Duitser Andreas Schillinger (Bora-Argon). Diens landgenoot Linus Gerdemann (Cult Energy) werd vierde, Nikolas Maes (Etixx-Quick Step) finishte op de vijfde plaats. Marcel Kittel (Giant-Alpecin) won de sprint van het achtervolgende peloton.

Wielrennen op Sportwereld.be

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege ontsnapping die na zo'n vijftig kilometer tot stand kwam. Aanvankelijk waren de vluchters nog met 23, de groep dunde uit tot achttien renners, onder wie Boonen, Maes en Theuns. Hoewel de voorsprong van de vluchters nooit boven de drie minuten steeg, bleven ze wel voorop.

Het was Tom Boonen die in het slot zelf de kat de bel aanbond en in de aanval trok op zo'n vijftig kilometer van de finish in Keulen. Hij kreeg ploegmaat Maes in steun en met Gerdemann, Schillinger en Theuns nog drie andere metgezellen. Het peloton, onder leiding van Giant-Alpecin en LottoNL-Jumbo, kwam te laat in actie en het was Boonen die in de sprint met vijf de snelste bleek.

Voor Boonen, die binnenkort deelneemt aan de wegrit op de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe, was het nog maar de tweede zege van het seizoen. Eerder was hij ook al de snelste in de openingsetappe van de Ronde van België.

Op de erelijst van de Duitse eendagswedstrijd volgt hij de Ier Sam Bennett op. In 2013 was onze landgenoot Sébastien Delfosse de beste in Keulen.