Komeetlander na maanden stilte weer wakker
Philae landde vorig jaar op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko Foto: AFP

Na een radiostilte van verschillende maanden heeft de komeetlander Philae zich opnieuw gemeld vanop de komeet Chury. Wetenschappers hopen dat Philae weer experimenten kan uitvoeren.

Dat maakte de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA zondag bekend. Een woordvoerster van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) voegde daaraan toe dat zaterdag om 22.28 uur de eerste 300 van in totaal 8.000 datapaketten verstuurd zijn.

Na een tien jaar durende reis met de ruimtesonde Rosetta was Philae in november vorig jaar op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geland, maar die landing gebeurde in de schaduw. Wegens een platte batterij moest de robot echter op de zon wachten om nieuwe energie op te kunnen laden. Op 15 november 2014 werd Philae uitgeschakeld, nadat de robot ruim 60 uur actief was geweest. Toen werd onder andere een foto doorgestuurd.

Sinds 12 maart was de communicatie-eenheid op Rosetta weer ingeschakeld, om de komeetlander te bellen en zijn antwoord te ontvangen. Pas dit weekend kwam er antwoord. Het eerste contact duurde 85 seconden. De wetenschappers wachten nu op het volgende contact.

Volgens BBC-wetenschapsspecialist Jonathan Amos wijst het feit dat zowel computer als zender weer opgestart zijn erop dat de techniek de zeer extreme omstandigheden op de komeet opvallend goed heeft doorstaan. “De wetenschappers moeten nu hopen dat Philae genoeg energie kan krijgen om een hele reeks van experimenten uit te voeren.”

Ook de officiële twitter-account liet zondagmiddag weer van zich horen. 'Hallo aarde! Hoor je mij?'’.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig