Polen onderhandelt met VS over zware wapens op grondgebied
Foto: EPA

Polen onderhandelt met Washington over het installeren van zware wapens op zijn grondgebied. Dat zegt de Poolse minister van Defensie Tomasz Siemoniak in een interview met het Poolse agentschap PAP.

'We voeren dergelijke onderhandelingen met de Amerikanen. We hebben daar ook over gepraat met de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter tijdens mijn bezoek in Washington op 19 mei', zei de minister, in een reactie op een artikel dat zaterdag in de New York Times was verschenen.

Volgens de krant staan de VS op het punt om zware wapens te installeren, inclusief tanks voor 5.000 manschappen, in verschillende Baltische landen en in Oost-Europa om een eventuele Russische agressie te counteren.

'We werken al een zekere tijd aan een maximale Amerikaanse aanwezigheid in Polen en op de hele oostflank van de Navo. De Verenigde Staten bereiden een pakket uiteenlopende maatregelen voor. Een daarvan is het installeren van zwaar materiaal in Polen en in andere zeer belangrijke landen', zei Siemoniak.

'Het is relatief makkelijk om troepen over te brengen, maar het zou goed zijn om materiaal te hebben dicht bij de gevarenzones. Er werd mij verzekerd dat er binnenkort een beslissing wordt genomen', zei de minister.

Als het voorstel van het Pentagon geaccepteerd wordt door de Amerikaanse regering zal de VS voor het eerst zware wapens installeren in de landen die na de val van de Berlijnse muur tot de Navo toetraden. Voordien behoorden ze tot de invloedssfeer van de Sovjetunie, schrijft de New York Times op basis van anonieme bronnen van de VS en bondgenoten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig