Tegengehouden vluchtelingen opgevangen in Italiaans station
Foto: AFP

Ongeveer 150 vluchtelingen die door de Franse autoriteiten werden tegengehouden om de Italiaanse grens over te steken in Ventimiglia hebben de nacht doorgebracht in het station van de stad.

Dat zegt een verantwoordelijke van de Italiaanse gendarmerie. Nadat ze twee dagen hadden gekampeerd aan de Italiaans-Franse grens waren de vooral uit Afrika afkomstige vluchtelingen zaterdagavond teruggedreven door de Italiaanse politie naar Ventimiglia, vijf kilometer van de grenspost.

Een lokale politieverantwoordelijke zei zaterdag dat de vluchtelingen met een bus naar opvangcentra in de provincie Imperia zouden gebracht worden. “Ik weet niet waarom dit niet is gebeurd”, zei diezelfde verantwoordelijke zondag.

Een deel van de groep, een vijftigtal mannen, weigerde te vertrekken en bracht de nacht door op rotsen aan de zee, in de onmiddellijke omgeving van de grens. “We blijven hier morgen, overmorgen en zelfs maanden als het moet. We willen niet terug naar Ventimiglia, we vragen alleen om door Frankrijk te mogen, naar andere landen”, zei een van hen, Brahim (20), die uit Darfoer komt. Het Rode Kruis deelde ‘s ochtends plastic zakken uit om zich te beschermen tegen de hevige regen.

De Oostenrijkse politie maakte overigens zondagmorgen bekend dat ze 24 Afrikaanse migranten had gearresteerd, onder wie 15 uit Eritrea, aan boord van een trein in Tirol. De migranten kwamen uit Italië en wilden naar Duitsland. Ze zouden zondag terug naar Italië gezonden worden.

Meer dan 50.000 vluchtelingen zijn sinds begin dit jaar gestrand op de Italiaanse kust. Het merendeel wil naar een ander land van opvang, maar botst op grenzen die steeds moeilijker over te steken zijn. Buurlanden Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk sloten hun grenzen. Enkel via Slovenië is er soms een doorgang mogelijk.