De zanger en tekstdichter Drs. P. is in zijn woonplaats Amsterdam op 95-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn uitgever Vic van de Reijt zondag bekend. Hij overleed door ouderdom.

Bij het grote publiek werd taalvirtuoos Heinz Polzer, zoals hij eigenlijk heette, vooral bekend door zijn liedjes als 'Veerpont' ('Heen en weer'), 'Dodenrit' ('Trojka hier, trojka daar'), 'De zusters Karamazov', 'Het trapportaal' en 'Knolraap en lof, schorseneren en prei'.

De in Zwitserland geboren Drs. P had een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader. Hij studeerde economie in Rotterdam en was echt doctorandus.

Zijn grote doorbraak kwam in de jaren zestig met zijn liedjes. Zijn populariteit had hij te danken aan de combinatie van zijn krakerige stemgeluid, zijn plechtig-droogkomische zang- en verteltrant, zijn keurige uiterlijk en de taalvaardigheid en humor in zijn nummers.
Drs. P trad tot op hoge leeftijd op. Twee jaar geleden trok hij zich terug uit de openbaarheid.

In 2012 verscheen Compilé complé, een bloemlezing van Drs. P's liederen op acht cd's, met een kort maar verhelderend boek. Naar aanleiding daarvan schreef De Standaard-redacteur Steven De Foer, die een tijdlang in Nederland correspondent voor de krant was, dit artikel over hem.

Zijn eruditie is enorm, wie naar zijn liedjes luistert, wordt heel wat wijzer over aardrijkskunde en geschiedenis. Je moet ook wel over enige culturele bagage beschikken, of je vat zijn grapjes niet. Je hoeft Dostojevski niet te hebben gelezen om te glimlachen bij ‘De zusters Karamazov', maar het helpt wel.

Echt maatschappijkritisch is hij nooit geweest. Critici mopperen dat zijn liedjes vrijblijvende spelletjes zijn. Drs. P spot wel degelijk, al is zijn spot vooral gereserveerd voor de uitwassen van de moderne tijd. In wezen is hij een grappige oerconservatief.
Steven De Foer
Buitenland

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig