Gezochte president poseert voor groepsfoto op Afrikaanse top
Al-Bashir, in blauw kostuum, stond op de eerste rij voor de foto. Foto: ap

De met een internationaal aanhoudingsbevel gezochte Soedanese president Omar al-Bashir mag Zuid-Afrika voorlopig niet verlaten. Dat besliste een gerecht in Pretoria zondag. Toch hield hem dat niet tegen om te poseren voor groepsfoto van de staatshoofden die bijeenkwamen voor de top van de Afrikaanse Unie in Johannesburg.

Al-Bashir, in blauw kostuum, stond op de eerste rij voor de foto. De Soedanese president woonde de lunch voor de staatshoofden, na de groepsfoto, echter niet bij. 

Bashir is in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie. Een Zuid-Afrikaanse rechtbank riep de autoriteiten op om hem in het land te houden zolang het gerecht geen uitspraak doet over de vraag van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) om hem te arresteren. 

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank beslist maandag over een eventueel aanhoudingsbevel. Omdat de beslissing pas maandag valt, zal Bashir nog zeker een dag langer in Zuid-Afrika moeten blijven. De Soedanese regering blijft intussen volhouden dat het bezoek van Bashir 'normaal' verloopt en dat het staatshoofd na de AU-top naar zijn land terugkeert.  


Het ICC heeft twee aanhoudingsbevelen tegen Bashir uitstaan en ziet nu de kans om hem voor het gerecht te krijgen. Bashir, die sinds 1989 aan de macht is, wordt sinds 2009 gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de aanklager is hij verantwoordelijk voor de genocide in de crisisregio Darfoer. 

Zondag heeft dat Strafhof Zuid-Afrika nogmaals gevraagd de Soedanese president op te pakken. Omdat Zuid-Afrika het Strafhof erkent, zou het land Bashir kunnen arresteren en uitleveren. Toch achten waarnemers de kans klein dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten Bashir zouden oppakken.

De top van de Afrikaanse Unie ging zondag van start in Johannesburg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig