‘VS staan op punt zware wapens in Oost-Europa te plaatsen’
Foto: EPA

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil zware wapens in Oost-Europa en de Baltische staten plaatsen. Het gaat onder meer om legertanks en ander wapentuig, waarmee in totaal zowat 5.000 soldaten uitgerust kunnen worden. Dat meldt de krant New York Times. Op die manier willen de VS een eventuele Russische aanval counteren, zo luidt de redenering van het Pentagon.

Als het voorstel van het Pentagon aanvaard wordt door de Amerikaanse regering, wordt het meteen de eerste keer dat de VS zware wapens plaatsen in de nieuwe Navo-lidstaten, die voor de val van de Berlijnse muur nog deel uitmaakten van de invloedssfeer van de Sovjet-Unie.

Concreet wil het Pentagon zware gevechtsuitrusting voor 150 soldaten in elk van de drie Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - plaatsen. Volgens het plan komt er daarnaast nog de nodige uitrusting voor telkens zowat 750 manschappen in Polen, Roemenië, Bulgarije en mogelijk ook Hongarije.

Sinds de uitbraak van het geweld in Oekraïne, wordt in de Baltische staten en verschillende Oost-Europese landen namelijk gevreesd voor een mogelijke Russische aanval. Kiev en de Westerse landen beschuldigen Rusland er immers van steun te verlenen aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

Het plan moet volgens New York Times wel nog worden goedgekeurd door Defensieminister Ashton Carter en door het Witte Huis. Of zij het licht op groen zullen zetten is nog niet zeker, zo benadrukt de krant. Sommige Navo-lidstaten vrezen dat de Amerikaanse operatie tot een Russische reactie zou kunnen leiden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig